SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GNM401005
GNM401005
Vrouwenziekten en Verloskunde
Cursus informatie
CursuscodeGNM401005
Studiepunten (EC)5,5
Inhoud
Blok Vrouwenziekte en Verloskunde
 
Contactpersoon: Drs. M. Kortman
Docent: Docent: Prof. Dr. R.L.A.W. Bleys
Docent: H.H. Eijsbroek Msc
Docent: Dr. H.W.R. Schreuder
Docent: Dr. G.C.M. Page-Christiaens
Docent: Drs. M. Kortman
Docent: W. v.d. Meijs
Docent: I. Kok
Doelstelling en inhoud 
Het blok Vrouwenziekten en Verloskunde behandelt de vele facetten van de gezondheid van de vrouw. Aan bod komen de vroege jeugd, inclusief de embryologie, de perioden voor, tijdens en na de zwangerschap, als ook de menopauze. In het blok is tevens ruimte gemaakt voor de leerlijn farmacotherapie. Aandacht zal worden besteed aan de onderwerpen hypertensie en farmacotherapie tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte.
Als een rode draad door het blok loopt de mogelijkheden die het laboratorium ons biedt op dit vakgebied. De eerste week van het blok is ingeruimd voor de leerlijn farmacologie en farmacotherapie. De laatste drie weken zijn gericht op de gynaecologie. Het laboratorium komt elke week in het blok terug, gericht op de onderwerpen van die week. Een bijzonder aspect van dit blok is, dat de eerste week gezamenlijk wordt gevolgd met studenten van de opleiding farmacie, waarin ook eerder opgedane kennis van farmacotherapie zal worden opgefrist.

Werkvormen en weekstramien 
In het blok zijn er 24 werkcolleges, 1 werkgroep en 1 practicum anatomie. De voorbereiding voor de werkgroep is te vinden op blackboard. De eerste week van het blok is samenwerking in de farmacotherapie. Week 2 heeft als basis de fertiliteit en seksuologie, week 3 is gericht op gynaecologie en week 4 is gericht op verloskunde.
In week 4 zullen twee E-modules  besproken worden. De modules staan op Blackboard en u wordt geacht deze te hebben gemaakt.
De voorbereiding voor de werkcolleges kost u gemiddeld 3 tot 4 uur.

Plaats van het blok in het curriculum 
Het blok Vrouwenziekten en Verloskunde (V&V) is een blok in het Master jaar 1 van CRU2006 . Het is grotendeels een voorbereidend blok op het coschap Gynaecologie.
Parallel aan dit blok worden twee lessen PLO gevolgd en de les Gynaecologisch Onderzoek in vivo.

Literatuur
Verplichte boeken:
-       Clinical Obstetrics and gynaecology, Magowan e.a.,  third ediition, 2014
-    Obstetrie en Gynaecologie, Heineman e.a., zevende druk, 2012  of de verkorte versie hiervan, uitgebracht in een reader (te koop bij Willy’s winkeltje)
-    Clinical Oriented Anatomy, Moore vierde druk,1999
-    Farmacotherapeutisch Kompas, http://www.fk.cvz.nl/
 
Toetsing 
Het eindcijfer van het blok bestaat uit 2 componenten. 25% wordt bepaald door de toets na het onderdeel farmacotherapie. Deze toets is op basis van consensus tussen farmacie- en geneeskundestudenten. 75% van het eindcijfer komt van de elektronische eindtoets. In deze toets zal ook de kennis uit de relevante blokken uit de bachelorfase worden getoetst.
Daarnaast is het vakgebied onderdeel van de Utrechtse voortgangstoets in jaar 1 en 2 van de Master CRU2006. 

Secretariaat: Mw. I. Kok, tel: 088-7556531 of 06-50124794, e-mail: onderwijs.gynaecologie@umcutrecht.nl
SluitenHelpPrint
Switch to English