SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: SK-B1SPANY
SK-B1SPANY
AD-Spectroscopie en analyse
Cursus informatie
CursuscodeSK-B1SPANY
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
De inhoud van Spectroscopie en analyse sluit aan bij de organische chemie, fysische chemie en spectroscopie en beoogt een verdieping van deze vakgebieden en uitbreiding naar het vakgebied van de analytische chemie. 

Bij de theorie onderdelen gaat het om uitbreiding van de spectroscopie kennis (en kwantumchemie, alleen bij de MLS variant). Bij de practica onderdelen om een verdieping van de spectroscopie en een uitbreiding naar het vakgebied van de analytische chemie, dat eerder al als ondersteunende methode aan bod gekomen was bij de vakken in periode 1 en 2. Binnen het onderdeel analytische chemie zal er verder geoefend worden met het toepassen van statistische methoden zoals die aan bod gekomen zijn binnen de cursus Biofysische chemie (MLS, SK-B1BIFC) of Fysische en anorganische chemie (Scheikunde, SK-BFYAN13).
Verder kan  cursus gezien worden als een inhoudelijk logisch vervolg op Bio-organische chemie (MLS, SK-B1BIOC) of Organische chemie en spectroscopie (Scheikunde, SK-BORSP). 

Verder zal er binnen deze cursus aandacht besteed worden aan de wetenschapsfilosofie als onderdeel van de opleidingsleerlijn Ethiek en Maatschappij. 

Dit vak is een goede voorbereiding op de scheikundecursussen Practicum analyse (SK-BPRAN ) (ingangseis deelname) en Organische chemie 2 (SK-BORC13) (dringend advies).

Na het volgen van deze cursus kun je:

Theorie Spectroscopie
• optische eigenschappen chromoforen begrijpen en vertalen naar toepassingen in gekleurde 
en lichtgevende materialen en uitleggen wat fluorescentie en fosforescentie zijn
• de theoretische achtergrond en praktische betekenis van het Franck-Condon principe 
uitleggen
• heb je inzicht in laserwerking en toepassingen van lasers

Theorie Kwantumchemie (alleen MLS)
• uitleggen hoe de dualiteit van deeltjes en golven centraal staat in de beschrijving van atomen 
en moleculen
• uitleggen wat orbitalen zijn en hun hoe hun opvulling de opbouw van het periodiek systeem 
bepaalt
• uitleggen hoe moleculaire bindingen worden beschreven in de kwantumchemie

Practicum Spectroscopie
• Op kleine (mMol) tot zeer kleine schaal (µMol) organische syntheses uitvoeren.
• Zelf analyses uitvoeren met UV/Vis, Fluorescentie en IR apparatuur.
• Met behulp van NMR, MS, IR, UV/VIS spectra de structuur ophelderen van een onbekende 
verbinding 
• Een redenering op papier zetten waarmee je de structuur van een onbekende stof “bewijst”.

Practicum Analytische chemie
• Zelfstandig omgaan met de analytisch chemische analysemethoden / apparatuur:
o Chromatografische analysemethoden zoals HPLC, GC-MS en IEC,
o Elektrochemische analysemethoden, zoals potentiometrie en coulometrie,
o Spectroscopische analysemethoden zoals AAS, UV-Vis en Fluorescentie spectroscopie
• Zelf of met een groep een onderzoeksvraag bedenken 
• Zelf of met een groep een eenduidig analyse protocol ontwerpen en opschrijven
• zelf een ijklijn ontwerpen en uitwerken
• Nauwkeurig analytisch chemisch werken
• Zelfstandig analyse resultaten uitwerken en statistisch verwerken
• Op juiste wijze analyseresultaten weergeven in tabellen en grafieken.
• Schriftelijk verslag leggen over analytisch chemische bepalingen

Wetenschapsfilosofie
• Hoe de wetenschappelijke methode(s) zich vanuit de geschiedenis hebben ontwikkeld
• Het verschil (her)kennen tussen wetenschap en pseudowetenschap.
• Een standpunt innemen en verdedigen bij een “wetenschappelijke confrontatie” resultaten (foutenanalyse).
Inhoud
De cursus is opgebouwd uit de volgende onderdelen: 
• 1,5 ECTS Colleges en toetsing theorie Spectroscopie (SK & MLS) & kwantumchemie (MLS) 
• 1,5 ECTS Practicum spectroscopie 
• 3.0 ECTS Practicum analytische chemie 
• 1,5 ECTS Colleges/zelfstudie en toetsing theorie Analytische chemie 
• College wetenschapsfilosofie en verplichte essay opdracht (maximaal 0,6 bonuspunten) 

Die hieronder afzonderlijk worden toegelicht: 

Theorie Spectroscopie (& Kwantumchemie voor MLS) 1,5 ECTS 
Theorie Spectroscopie 

Bij het college Spectroscopie wordt voortgebouwd op de NMR- en vibratiespectroscopie uit periode 1. Je leert in de eerste drie colleges (voor Scheikunde en MLS) de theorie van UV/VIS spectroscopie aan de hand van de spectroscopische eigenschappen van bekende chromoforen (overgangsmetalen, organische moleculen). Hiermee kun je kleuren en optische eigenschappen van deze chromoforen begrijpen. Deze worden geïllustreerd met voorbeelden uit de natuur. 
De laatste twee colleges zijn alleen voor Scheikundestudenten en behandelen de optische eigenschappen en toepassingen van lanthanide-ionen, laserwerking en toepassingen van lasers. 

Theorie Kwantumchemie (alleen voor studenten MLS) 
Bij het college Kwantumchemie leren we hoe atomen en moleculen theoretisch beschreven worden. Het startpunt hierbij is de kwantumchemie. We leren wat begrippen als golffunctie en orbitaal precies inhouden. We leiden de mathematische wetmatigheden af, waarmee we de bouw van atomen en de opbouw van het Periodiek Systeem en van verbindingen van de anorganische chemie leren begrijpen. 

Practicum spectroscopie (week 1 t/m 3): 1,5 ECTS 
Bij dit practicum maak je binnen een realistische onderzoekscontext op kleine schaal een onbekende verbinding. De laboratoriumvaardigheden focussen derhalve op het werken met kleine hoeveelheden stof. Elke student krijgt zijn eigen unieke experiment en het practicum heeft een hoog “structuurpuzzel” gehalte. De structuur van deze onbekende verbinding moet vervolgens met de spectroscopische technieken UV/Vis, IR, NMR, MS worden opgehelderd. Het accent bij de structuuranalyse ligt niet op de structuur zelf, maar op de schriftelijke beargumentering van het eigen structuurvoorstel. In het verplichte introcollege worden de experimenten en werkwijze toegelicht en wordt ook de voor het practicum noodzakelijke nieuwe spectroscopische onderwerpen behandeld op het gebied van NMR en MS. 

Practicum analytische chemie (week 4 t/m 9): 3 ECTS 
Bij het practicum analytische chemie wordt de theoretische en praktische kennis eigen gemaakt aan de hand van 4 skills experimenten en een afsluitend analyse project. Studenten bereiden zich voor aan de hand van de practicumhandleiding en de bijbehorende theorie uit de voorgeschreven tekstboeken. Bij de skills experimenten komen de volgende technieken aan bod: Ion selectieve elektrodes (potentiometrie) –HPLC (Chromatografie) – AAS (Spectrometrie) –fluorescentie en UV/Vis Spectroscopie. Er wordt gewerkt met monsters waarbij geen voorbewerking vereist is en waaraan dus vrijwel direct gemeten kan worden. Bij het analyseproject wordt gebruik gemaakt van dezelfde technieken als bij de skills experimenten, maar zal er sprake zijn van een complexe matrix die een monsterbewerking vereist. Bij de skills experimenten worden geen kant en klare voorschriften gegeven, maar krijgen studenten wel aanwijzingen (intro college en handleiding) hoe deze ontworpen kunnen worden. Bij het analyse project zullen studenten zelf in de literatuur op zoek moeten gaan naar een geschikte monster voorbereidingsmethode. Bij de skills experimenten komen ook andere deelvaardigheden naar voren zoals het formuleren van een onderzoeksvraag, het eenduidig opschrijven van een analyse protocol, het op juiste wijze (grafisch) weergeven van analyseresultaten en statistische verwerking van de resultaten. 

Colleges/zelfstudie en toetsing theorie Analytische chemie: 1,5 ECTS 
De kennis opgedaan tijdens het practicum zal getoetst worden in een schriftelijke toets waarbij enerzijds de theoretische achtergrond van de technieken getoetst zal worden en anderzijds de analytisch chemische rekenvaardigheden die nodig zijn bij het uitvoeren van een kwantitatieve analytisch chemische bepaling. Het laatste kan gezien worden als het onder examenomstandigheden uitwerken van een analytische chemische bepaling aan de hand van een gegeven set metingen en handelingen die tot die meting hebben geleid, vergelijkbaar met wat de studenten gedaan hebben tijdens de skills experimenten. 

College wetenschapsfilosofie en verplichte essay opdracht (0 – 0,6 bonuspunten) 
Als onderdeel van de opleidingsleerlijn Ethiek en maatschappij ga je vier (vooraf opgenomen) mini colleges over wetenschapsfilosofie bekijken en lees je een artikel over “catastrophism” dat de basis gaat vormen van een essay dat je gaat schrijven. De structuur van je Essay volgt de 6 vragen die in de essayopdracht worden gegeven en voor elke van deze 6 vragen kan je 0,1 bonuspunt op je eindcijfer verdienen, dus maximaal 0,6 bonuspunten. 

De toetsing van deze onderdelen resulteert in meerdere deelcijfers: deelcijfers per experiment voor de practica en de toets analytische chemie (toets Harris) en één deelcijfer voor de toets Spectroscopie/Kwantumchemie. Deze deelcijfers worden gemiddeld naar rato van de studielast voor elk onderdeel. De verplichte essay opdracht Ethiek levert bonuspunten op voor het eindcijfer:

• 1,5 ECTS Colleges en toetsing theorie Spectroscopie (& kwantumchemie bij MLS): 1 deelcijfer
• 1,5 ECTS Practicum spectroscopie + 3.0 ECTS Practicum analytische chemie: (8 deelcijfers)
• 1,5 ECTS Colleges/zelfstudie en toetsing theorie Analytische chemie: 1 deelcijfer
• Essay opdracht Ethiek: bonuspunten 0 (onvoldoende) – 0,3 (voldoende) -0,6 (goed)

De eindbeoordeling is voldoende als het gemiddelde gewogen eindcijfer afgerond 6 is en alle deelresultaten met tenminste 5,0 zijn beoordeeld.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English