SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: NS-108B
NS-108B
Golven en optica theorie en praktijk
Cursus informatie
CursuscodeNS-108B
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
  1. Na afloop van de cursus ken je de Maxwellvergelijkingen en kun je uit deze vergelijkingen de golfvergelijking voor licht afleiden.
  2. Na afloop van de cursus kun je de golfvergelijking ook toepassen op geluids- en mechanische golven.
  3. Na afloop van de cursus ken je het begrip dispersie en kun je de dispersie gebruiken om de groeps- en fasesnelheid uit te rekenen. Je kunt het fysische verschil tussen de groeps- en fasesnelheid uitleggen.
  4. Na afloop van de cursus ken je het begrip polarisatie, je weet hoe geluids- en electromagnetische en mechanische golven gepolariseerd zijn.
  5. Na afloop van de cursus weet je wat de relatie is tussen de brekingsindex en de golflengte van licht in een medium. Je hebt een kwalitatief begrip van hoe de brekingsindex samenhangt met eigenschappen van het medium.
  6. Na afloop van de cursus kun je uitleggen wat breking is en kun je de wet van Snell afleiden uit eenvoudige randvoorwaarden.
  7. Na afloop van de cursus ken je het principe van Huygens en kun je uit dit principe beargumenteren hoe traliediffractie tot stand komt. Ook kun je de diffractieconditie afleiden.
  8. Na afloop van de cursus ken je het begrip interferometrie. Je kunt de werking van verschillende typen interferometers (bv. Michelson-Morley, Fabry-Perot) uitleggen aan de hand van een schets. Je kunt de transmissie en reflectie van een etalon berekenen.
Inhoud
Theorie
In de cursus worden aan de hand van de golfvergelijking transversale en longitudinale mechanische golven (in snaar, vloeistof en lucht) en elektromagnetische golven behandeld. Aan de orde komen lopende harmonische golven, vlakke golven, superpositie en interferentie, staande golven, reflectie en transmissie, energietransport, intensiteit, Poynting-vector, Doppler-effect, polarisatie, Fraunhofer- en Fresneldiffractie, interferometrie, twee-spletenexperiment, tralie, Rayleighverstrooiing.
Practicum
In het practicum worden de theoretische kennis van golfverschijnselen en experimentele onderzoeksvaardigheden ingezet in twee grotere onderzoeksopdrachten (te kiezen uit een lijst van beschikbare proeven). De student leert een aantal bronnen en detectoren van licht- en geluidsgolven kennen en deze te gebruiken in eenvoudige opstellingen.Naast opstellen en uitvoeren van een meetplan en kwantitatieve resultatenverwerking leert de student zijn werk mondeling te bespreken met de assistent en schriftelijk te rapporteren in verslagvorm. Er is materiaal beschikbaar om te leren om te gaan met het in de bètawetenschappen veel gebruikte tekstopmaak LaTeX.
Werkcollege
De werkcolleges dienen om de kennis verder te verdiepen en toe te passen op grotere problemen. Uitwerkingen van werkcollegeopgaven worden o.a. in Mathematica gegeven.
Simulatie
Studenten werken in koppels aan de computersimulatie van een fysisch verschijnsel met behulp van Mathematica.
 
 
 
SluitenHelpPrint
Switch to English