SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: B-B3MCR18
B-B3MCR18
Molecular cell research
Cursus informatie
CursuscodeB-B3MCR18
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Leerdoelen en vaardigheden
Aan het einde van de cursus ben je in staat om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te starten.
In het bijzonder kun je dan:
  • zelfstandig bestuderen van hoofdstukken uit het boek “The Cell” van Alberts,
  • analyseren primaire literatuur,
  • schrijven van een ‘review-rapport’ over een wetenschappelijk artikel,
  • plannen en uitvoeren van een onderzoekscyclus,
  • het plannen en uitvoeren van een in silico klonering,
  • een onderzoeksproject opstellen en zelfstandig uitvoeren,
  • gegevens uit een eigen experiment analyseren,
  • de resultaten van het onderzoeksproject presenteren,
  • een aanvraag voor een onderzoeksproject opstellen conform de richtlijnen van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek),
  • kritisch denken, samenwerken en overleggen.
Inhoud
Capaciteit:    72

Deze cursus vervangt de cursussen:
B-B3MCRE17 Molecular cell research experimental
B-B3MCRT17 Molecular cell research theoretical
 
LET OP: Gedurende deze cursus zijn er verplichte onderdelen waarbij gewerkt wordt met dierlijk materiaal.

Ingangseisen
De cursus Moleculaire Biologie,  de Cel en Moleculair genetische onderzoekstechnieken zijn verplicht. De cursus Cellen en Weefsels (niveau 3) is sterk aangeraden. Bij een teveel aan inschrijvingen worden studenten die de cursus cellen en weefsels (succesvol) hebben gedaan eerst geplaatst.

Inhoud
Het doel van deze cursus is om je in aanraking te brengen met alle aspecten van wetenschappelijk onderzoek binnen de onderzoeks-thema’s van de groep Celbiologie (zie website http://cellbiology.science.uu.nl/).
De cursus bestaat uit 2 delen.
 
In deel 1 presenteren de stafleden van de afdeling celbiologie hun lopende onderzoek. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan de onderliggende theorie (voornamelijk kennis uit het boek “The Cell”) als de meest recente resultaten en inzichten van hun onderzoek. Daarnaast voer je een aantal opdrachten uit waarbij je o.a. een review rapport schrijft over een artikel gevolgd door een discussie met de auteur van dit artikel.
Dit deel van de cursus wordt afgesloten met een digitale toets.
 
In deel 2 van de cursus ga je in groepjes een onderzoek uitvoeren en een aanvraag schrijven voor financiering van een onderzoeksplan.
Bij het onderzoek zal je in een practicum een construct kloneren waarmee je onderzoek doet naar een van de thema’s van de afdeling. Na het kloneren zullen de constructen getransfecteerd worden en een eiwit-eiwit-interactiestudie uitgevoerd worden.
Het praktijkonderdeel wordt afgesloten met het schrijven van een verslag.
Het schrijven van een beursaanvraag wordt begeleid door een van de medewerkers van de afdeling binnen de thema’s van de afdeling. De aanvraag wordt geschreven in het format voor aanvragen voor het “open programma” voor aard- en levenswetenschappen (zie: https://www.nwo.nl/financiering/onze-financieringsinstrumenten/nwo/vrije-competitie/alw/open-programma.html).
De definitieve aanvraag presenteer en verdedig je voor een commissie van deskundigen. De presentatie, verdediging en het geschreven voorstel worden als geheel beoordeeld met een cijfer.
 
Werkvormen
(Werk)college: op het college bediscussieer je met de docent en je medestudenten vragen over bestudeerde hoofdstukken uit “The Cell”.
Practicum: in groepjes werk je op basis van een bestaande onderzoekslijn aan een onderzoeksproject.
Onderzoeksvoorstel: in groepjes schrijf je een onderzoeksvoorstel voor het verkrijgen van financiering gebaseerd op één van de onderzoekslijnen van de afdeling celbiologie.
 
Toetsing
Verschillende onderdelen worden beoordeeld tijdens deze cursus. De toets van deel 1 bepaalt voor 30% het eindcijfer en moet minimaal een 5,0 zijn.
 
Studiemateriaal
  • Het boek “The Cell” van Alberts
 
 
SluitenHelpPrint
Switch to English