SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: USG4170
USG4170
Management en bestuur van lagere overheden
Cursus informatie
CursuscodeUSG4170
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

Na afronding van deze cursus heeft de student:
  • kennis van de belangrijkste bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op bestuur en management van lagere overheden;
  • inzicht in de formele en informele aspecten van bestuur en management van lagere overheden (en dan met name voor gemeenten en provincies als gevolg van dualisering).
Bovendien is de student in staat:
  • vragen/problemen omtrent publieke dienstverlening en beleidsprocessen van lagere overheden te beschrijven en te analyseren;
  • een vraagstelling op bovengenoemde terreinen (voor een organisatie naar keuze) te vertalen in een onderzoeksvraag welke met behulp van theorie en empirie kan worden onderzocht en beantwoord;
  • met behulp van onderzoeks- en presentatievaardigheden de onderzoeksresultaten schriftelijk en mondeling te presenteren en met collega-studenten te bediscussiëren.
Inhoud

Bestuur en management van lagere overheden - gemeenten, provincies, waterschappen, regiobesturen - zijn de laatste jaren volop in ontwikkeling. Als gevolg van decentralisatie, accenten op beleidsuitvoering en handhaving, maar ook van ontwikkelingen als New Public Management, gebiedsgericht werken, grote stedenbeleid, dualisering en interactieve beleidsontwikkeling is er sprake van constante dynamiek en aanpassing. Dit geldt niet alleen voor de politieke, bestuurlijke en ambtelijke verhoudingen, maar ook voor de relaties met burgers en maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld via de publieke dienstverlening.
In deze cursus worden de belangrijkste ontwikkelingen waarmee lagere overheden te maken hebben besproken en geanalyseerd voor de consequenties op het gebied van bestuur, beleid en management van deze organisaties. Hierbij gaan we niet alleen in op de interne verhoudingen, maar ook op de relatie tussen deze organisaties en hun bestuurlijke en maatschappelijke omgeving. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de theoretische benaderingen, maar ook voor de bestuurspraktijk.
 
In deze cursus wisselen hoorcolleges, het uitvoeren van opdrachten ter voorbereiding op onderzoek, terugkoppeling van resultaten via presentaties en discussies elkaar af. Tevens treden diverse gastdocenten op. Indien mogelijk worden er één of meer werkbezoeken op locatie georganiseerd.
Deze werkbezoeken kunnen ook buiten het aangegeven timeslot vallen!
 
Studenten die niet de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap volgen raden we aan zich vooraf kennis van de beginselen van Bestuurs- en Organisatiewetenschap eigen te maken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de cursus Inleiding Bestuur en Organisatie (USG5020) te volgen.
SluitenHelpPrint
Switch to English