SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: SK-B1BMC
SK-B1BMC
Biomoleculaire chemie
Cursus informatieRooster
CursuscodeSK-B1BMC
Studiepunten (ECTS)7,5
Categorie / Niveau1 (Bachelor Inleiding)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalNederlands
Aangeboden doorFaculteit Betawetenschappen; Undergraduate School Bètawetenschappen;
Contactpersoondr. S.G.D. Rudiger
Telefoon+31 30 2533394
E-mailS.G.D.Rudiger@uu.nl
Docenten
Docent
dr. E.G. Huizinga
Overige cursussen docent
Docent
dr. S.G.D. Rudiger
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. S.G.D. Rudiger
Overige cursussen docent
Blok
4  (23-04-2018 t/m 06-07-2018)
Aanvangsblok
4
TimeslotA: MA-ochtend, DI-namiddag, WO-ochtend
D: WO-middag, WO-namiddag, Vrijdag
Onderwijsvorm
Voltijd
OpmerkingIn 2015-16 was de code van deze cursus SK-BBICH.
Cursusinschrijving geopendvanaf 29-01-2018 t/m 27-02-2018
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
Na-inschrijvingJa
Na-inschrijving geopendvanaf 03-04-2018 t/m 04-04-2018
WachtlijstJa
PlaatsingsprocedureStudiepunt/Student desk
Cursusdoelen
Na afronding van de cursus is de student in staat:
·         verschillen in categorieën eiwitten te benoemen (oplosbare en membraangebonden)
·         kenmerken van primaire, secundaire en tertiaire eiwitstructuur te beschrijven
·         uit te leggen welke factoren primaire, secundaire en tertiaire eiwitstructuur bepalen
·         uit te leggen waarin oplosbare en membraangebonden eiwitten in primaire, secundaire en tertiaire eiwitstructuur verschillen
·         te beschrijven hoe primaire, secundaire en tertiaire eiwitstructuur geconserveerd zijn in de evolutie (incl. theorieën)
·         thermodynamische berekeningen uit te voeren aan eiwit-ligand complexen
·         effecten te beschrijven van de binding van geneesmiddelmoleculen aan eiwitten
·         uit te leggen hoe affiniteit en specificiteit van eiwit-ligandinteracties  variëren
·         te beschrijven hoe eiwit-eiwit- en eiwit-DNA-interacties tot stand komen
·         ultragevoelige eiwitsystemen te beschrijven en hoe cooperativiteit en allosterie daarin een rol spelen
·         te beschrijven hoe allosterie van hemoglobine tot stand komt
·         met Michaelis-Menten kinetiek berekeningen uit te voeren aan enzymatische reacties en het effect van inhibitoren
·         te beschrijven hoe bepaalde structuurelementen in eiwitten de enzymatische activiteit beïnvloeden
·         de werking van RNA-enzymen uit te leggen
·         uit te leggen hoe (snel) eiwitten vouwen
·         te beschrijven hoe chaperones voorkomen dat eiwitten aggregeren
·         uit te leggen dat er intrinsically disordered proteins zijn die nooit vouwen maar wel een functie hebben
·         vanuit thermodynamische principes de stabiliteit van de DNA-duplex toe te lichten
·         te beschrijven hoe DNA-polymerase nieuwe baseparen selecteert voor DNA-replicatie en hoe replicatiefouten worden gecorrigeerd
·         toe te lichten hoe ribosomen op betrouwbare wijze met m- en t-RNA eiwit synthetiseren
 
Inhoud
The fate of living organisms is determined by the action of protein machines. In this course we introduce the molecular processes of life from the perspective of the protein. This way we study fundamental molecular concepts of life, which include the principles determining protein structures, homology of protein structures and function, allostery and the mode of action of chaperones. We discover the social life of proteins, they interact with macromolecules such as other proteins or DNA and small molecules such as ATP or drugs, but protein activity can also be modulated by chemical modification. Finally, we learn how all this, protein structure, modification and interaction allow proteins to control biological processes, including DNA replication and translation.
 
Molecules of Life, J. Kuriyan, B. Konforti, D. Wemmer, 2013, Garland Science
Chapter 4        Protein structure
Chapter 5        Protein evolution
Chapter 12      Molecular recognition - thermodynamics
Chapter 13      Molecular recognition - specificity
Chapter 14      Allostery
Chapter 16      Enzyme catalysis
Chapter 18      Protein folding
Chapter 19      Replication and translation (including chapter 13C in protein-DNA interaction)
 
Parts of chapters 1-3 will be used in context of the other chapters, to provide basis when needed


Ingangseisen
Voorkennis
VWO-profiel N&G of N&T, basiskennis van de thermodynamica en molecuulbouw
Voorkennis kan worden opgedaan met
(Bio)fysiche chemie (sk-bfyan13 of sk-b1bifc) en (bio)rganische chemie (sk-b1bioc of sk-borsp)
Bronnen van zelfstudie
Molecules of Life, J. Kuriyan, B. Konforti, D. Wemmer, 2013, Garland Science
Verplicht materiaal
Handleiding
-
Onderzoeksrapportage
Professioneel labjournaal Breedfolio Atlanta 2104212600 96 blz
Boek
Molecules of Life, J. Kuriyan, B. Konforti, D. Wemmer, 2013, Garland Science
Aanbevolen materiaal
Software
Pymol (software alleen in CLZ)
Boek
J.R. Dean et al.: Practical Skills in Chemistry, Prentice Hall, Pearson Education Ltd., UK, 2nd edition 2011
Werkvormen
Computerpracticum

Hoorcollege

Practicum

Werkcollege

Toetsen
Eindresultaat
Weging100
Minimum cijfer-

SluitenHelpPrint
Switch to English