SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: RGBUPRV008
RGBUPRV008
Burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht
Cursus informatie
CursuscodeRGBUPRV008
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
1. Kennis, begrip en inzicht
 
Na afloop van de cursus:
  • Na afloop van de cursus heeft de student kennis, begrip en inzicht in de grondslagen, begrippen, beginselen, systeem, samenhang en de ontwikkelingen in het burgerlijk- en bestuursprocesrecht. Het gaat daarbij zowel om afzonderlijke leerstukken van burgerlijk- en bestuursprocesrecht als om leerstukken die op beide rechtsgebieden spelen.
2. Contextuele inbedding 
 
Na afloop van de cursus:
  • is de student in staat om over de grenzen van beide rechtsgebieden heen te kijken
  • heeft de student inzicht in de maatschappelijke context van het nationale recht en de beginselen van behoorlijk procesrecht.
 
3. Algemene academische en juridische vaardigheden
 
Na afloop van de cursus:
  • is de student in staat om zelfstandig op een te verantwoorden methodische wijze relevante gezaghebbende (buitenlandse) bronnen te selecteren en daarop kritisch te reflecteren. Daarbij zal eveneens geselecteerd dienen te worden op rechtsvergelijkende bronnen tussen het burgerlijk en bestuursprocesrecht en uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de mens.
  • is de student in staat om de verschillende thema’s en rechtsgebieden met elkaar in verband te brengen
  • kan de student op bepaalde vraagstukken alternatieve verklaringen geven.
Inhoud
Inhoud

Met de cursus Burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht wordt als doel gesteld om zowel afzonderlijke leerstukken van burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht te behandelen als leerstukken die op beide rechtsgebieden spelen. In het eerste gedeelte van de cursus worden meer algemene leerstukken behandeld, zodat een goede en verdiepende basis kan worden gelegd voor beide rechtsgebieden. Dit deel wordt afgesloten met een multiple choice toets die voor 30% meetelt. Deze toets is vooral bedoeld om de kennis te toetsen van de algemene leerstukken op het gebied van het burgerlijk procesrecht en het bestuursprocesrecht. In het tweede gedeelte van de cursus worden per rechtsgebied ingegaan op meer specifieke leerstukken, zoals bewijsrecht, kort geding/voorlopige voorziening en formele rechtskracht. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijke eindtoets, die bestaat uit  open vragen.

Context

Wetenschappelijke context
De cursus Burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht is bij uitstek een cursus waarin wordt heen gekeken over de grenzen van het recht in het algemeen en de onderscheiden rechtsgebieden in het bijzonder.

Maatschappelijke context
De maatschappelijke context wordt met name inzichtelijk gemaakt via de casus die studenten worden aangeboden. Deze zullen worden ontleend aan de politieke en rechterlijke actualiteit.
 
Vaardigheden

Wetenschappelijke en juridische informatievergaring en verwerking (niveau 3)
De studenten dienen zelfstandig op een te verantwoorden methodische wijze relevante gezaghebbende bronnen te selecteren en daarop kritisch te reflecteren. Daarbij zal ook geselecteerd dienen te worden op rechtsvergelijkende bronnen tussen het burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht.

Algemene academische analytische vaardigheden (niveau 3)
De cursus Burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht is zodanig opgebouwd dat studenten in staat worden geacht de verschillende thema’s en rechtsgebieden met elkaar in verband te brengen.

Juridisch-analytische vaardigheden (niveau 3)
De aangedragen casus zijn complexer dan het geval was bij vergelijkbare casus in het eerste jaar. Hierdoor worden studenten in staat gesteld te oefenen met de toepassing van verschillende soorten (soms conflicterende) regelgeving, met het toepassen van rechtsregels uit de nationale jurisprudentie en met het selecteren van relevante gegevens uit een minder gestructureerde en complexe casus. Daarbij zal de wenselijkheid van bepaalde regelgeving en rechtspraak dienen te worden geëvalueerd. Tevens is er, voornamelijk in het tweede deel van de cursus, aandacht voor raakvlakken en kruisverbanden tussen de verschillende rechtsgebeiden.

Argumentatievaardigheden (niveau 3)
Studenten worden in staat gesteld om argumentaties helder op te bouwen en deze zowel schriftelijk als mondeling, zie hieronder, te presenteren en te komen tot (tussen)conclusies. Dienaangaande dient er in het bijzonder aandacht te zijn voor het blootleggen van de door anderen aangedragen (tegen)argumenten. 

Communicatievaardigheden (niveau 3)
Studenten dienen schriftelijk hun eigen ideeën en oplossingen begrijpelijk en gestructureerd aan de docent en aan de medestudent te presenteren. Er wordt aan studenten de mogelijkheid geboden om kruisverbanden te leggen tussen beide rechtsgebieden.
 
Plaats van de cursus in het curriculum:
  • Verplichte cursus in bachelor Rechtsgeleerdheid.
SluitenHelpPrint
Switch to English