SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: NS-375B
NS-375B
Voortgezette kwantummechanica
Cursus informatieRooster
CursuscodeNS-375B
Studiepunten (ECTS)7,5
Categorie / Niveau3 (Bachelor Gevorderd)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalEngels
Aangeboden doorFaculteit Betawetenschappen; Undergraduate School Bètawetenschappen;
ContactpersoonD. Schuricht
E-mailD.Schuricht@uu.nl
Docenten
Docent
D. Schuricht
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
D. Schuricht
Overige cursussen docent
Blok
2  (12-11-2018 t/m 01-02-2019)
Aanvangsblok
2
TimeslotC: MA-middag/namiddag,DI-middag, DO-ochtend
Onderwijsvorm
Voltijd
Cursusinschrijving geopendvanaf 17-09-2018 t/m 30-09-2018
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
Na-inschrijvingJa
Na-inschrijving geopendvanaf 22-10-2018 t/m 23-10-2018
WachtlijstNee
Cursusdoelen
Algemeen: na het volgen van deze cursus bent u op geavanceerd niveau bekend met het formalisme en de concepten van de kwantummechanica, en kunt u het formalisme toepassen op eenvoudige problemen.
 
Leerdoelen:
 
  1. Na het volgen van de cursus kent u de basisonafhankelijke formulering van de kwantummechanica, en kunt u kwantummechanische operatoren en toestandsvectoren transformeren tussen verschillende bases. 
  2. Na het volgende van de cursus kunt u tijdsevolutie beschrijven in termen van een tijdsevolutie operator, kunt u deze toepassen bij het afleiden van tijdsafhankelijke storingsrekening, en het beschrijven van de tijdsevolutie van twee-niveau systemen. Voorts kunt u Fermi’s Golden Rule correct toepassen. 
  3. Na het volgen van deze cursus kent u het verband tussen translatie-symmetrie en impuls en rotatieinvariantie en impulsmoment, en kunt u van eenvoudige systemen bepalen of ze deze symmetrieen hebben. 
  4. Na het volgen van de cursus kunt u van eenvoudige hamiltonianen bepalen of ze  tijds-ommekeer en/of pariteit-invariant zijn, en deze symmetrien toepassen om eigenschappen van de eigentoestanden te bepalen. 
  5. Na het volgen van deze cursus kent u de kwantummechanische beschrijving van een deeltje in een electromagnetisch veld, en kunt u deze in eenvoudige problemen (zoals een geladen deeltje in een homogeen magneetveld) toepassen. 
  6. Na het volgen van de cursus bent u bekend met dichtheidsmatrices, en kunt u van een gegeven dichtheidsmatrix bepalen of deze correspondeert met een pure of gemengde toestand. 
  7. Na het volgen van de cursus bent u bekend met kwantummechanische verstrengeling, en kunt u van een eenvoudige gegeven toestand bepalen of deze al dan niet verstrengeld is. 
  8. Na het volgen van de cursus bent u bekend met geavanceerde concepten, zoals Berry fases, identiek deeltjes, verstrooien theorie, theorie van lineair aantwoord, relativistische kwantummechanica.
Inhoud
Na de introductie van de kwantummechanica in QME1, zullen we in deze cursus wat meer geavanceerde aspecten van de kwantummechanica behandelen, waarbij nadrukkelijk ook de experimentele verificaties van deze meest succesvolle theorie van de fysica aan bod zullen komen. Onderwerpen zijn: de beginselen van de kwantummechanica in het Hilbertruimteformalisme; tijdsevolutie (twee-niveau systemen en Fermi’s “Golden Rule”); tijdsafhankelijke storingsrekening; symmetrieën in de kwantummechanica; de algemene theorie van impulsmomenten en spin; de kwantummechanische beschrijving van geladen deeltjes in een elektromagnetisch veld; de kwantummechanische beschrijving van systemen met meerdere al dan niet identieke deeltjes; verstrooiingstheorie; dichtheidsmatrices en verstrengeling.
Ingangseisen
Voorkennis
Kwantummechanica 1 (NS-202B)
Verplicht materiaal
Boek
Michel le Bellac, Quantum Physics, Cambridge University Press (2012).
ISBN:9781107602762
Aanbevolen materiaal
Dictaat
werkcollege dictaat
Werkvormen
Hoorcollege

Werkcollege

Toetsen
Eindresultaat
Weging100
Minimum cijfer-

Beoordeling
Mid term (1 van 10)
Final exam (9 van 10)

SluitenHelpPrint
Switch to English