Doelstelling en inhoud
Dit blok behandelt het functioneren van gezonde cellen en de wijze waarop cellen zich door differentiatie toerusten en onderling samenwerken in de vorming en het onderhoud van weefsels. Essentieel daarbij is kennis en begrip van de wijze waarop weefsels zich vernieuwen en zich ontdoen van overbodige en zieke cellen. Er zal worden ingegaan op diverse (moleculaire) aspecten van weefselhomeostase en groei. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan de diverse vormen van aangepaste groei onder abnormale fysiologische omstandigheden en aan autonome groei (tumorvorming).
In de cursus zal duidelijk gemaakt worden hoe defecten in celbiologische processen kunnen leiden tot ziekten als Cystic Fibrosis en kanker.
Werkvormen en weekstramien
In dit blok wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen. Er zijn 10 hoorcolleges, 5 practica, 9 werkgroepen, 3 interactieve colleges en 3 'meet the expert’-bijeenkomsten. In de weken 2 t/m 4 wordt tevens een voorcollege voor het practicum gegeven.
Plaats in het curriculum
Gezonde en zieke cellen I is het tweede blok van het eerste jaar en vormt samen met de blokken Gezonde en zieke cellen II (jaar 2) en Gezonde en zieke cellen III (jaar 3) het thema Gezonde en zieke cellen.
Literatuur
Het blok is gebaseerd op de volgende bronnen:
- blokboek Gezonde en zieke cellen I en daarin genoemde literatuur
- zie ook: Standaardboekenlijst
Toetsing
De blokdoelstellingen worden getoetst in een schriftelijke toets aan het einde van het blok. Daarnaast wordt tijdens het blok de academische vaardigheid “schrijven en presenteren van een toepassingsopdracht” getoetst. In het blokboek staat beschreven hoe het eindcijfer tot stand komt.
Coördinator/Examinator: dr. M.F.A. Bierhuizen,m.f.a.bierhuizen@umcutrecht.nl
2de coördinator: mevr. dr. A.M. Ultee
Contactpersoon en informatie: Dr. M.F.A. Bierhuizen, m.f.a.bierhuizen@umcutrecht.nl
Ingangseisen
Je moet ingeschreven staan voor de volgende opleiding:
- Geneeskunde, Bachelor, Voltijd
|
 |
|