SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GKMV17018
GKMV17018
Keuzecursus B: Omgaan met voedselcrises
Cursus informatie
CursuscodeGKMV17018
Studiepunten (EC)5
Cursusdoelen
Het doel van deze cursus is om studenten in staat te stellen zich de volgende kennis en vaardigheden eigen te maken:
- Kennis op gevorderd niveau van de oorsprong, ontwikkeling en effecten van instituties rondom een specifiek historisch thema
- Vaardigheden in het analyseren van de oorsprong, ontwikkeling en effecten van deze instituties via toepassing van geschikte theorieën, concepten en methoden
Inhoud
De kwetsbaarheid van samenlevingen voor crises van allerlei aard (van natuurramp tot financiële ineenstorting) staat momenteel volop in de belangstelling. Waarom lukt het sommige samenlevingen om problemen op te vangen en snel te herstellen, terwijl elders een vergelijkbare situatie leidt tot een neerwaartse spiraal? Het antwoord ligt voor een belangrijk deel in de wijze waarop de samenleving is ingericht.

In deze cursus wordt de aandacht gericht op een specifiek type crises: voedselcrises. Er komen verschillende theorieën en modellen aan de orde die gebruikt worden om de kwetsbaarheid van samenlevingen voor dergelijke crises te analyseren. Aan de hand daarvan bestuderen we diverse voedselcrises, vooral in de 19e en 20e eeuw, maar soms ook eerder, in Europa en daarbuiten. Dat gebeurt vanuit een vergelijkend perspectief, waarbij zowel gebieden als perioden met elkaar vergeleken worden. Gekeken wordt naar de inrichting en het functioneren van de markt, maar ook naar de rol van niet-commerciële instituties: de overheid, hulporganisaties, informele lokale netwerken en familierelaties. Welke factoren maakten dat samenlevingen in staat waren om te voorkomen dat voedseltekorten uitgroeiden tot dramatische hongersnoden? De lijn wordt doorgetrokken naar het heden: welke lessen zijn hieruit te leren voor de wijze waarop we heden ten dage omgaan met voedselcrises, en met crises in het algemeen?


Let op: alleen studenten van de MA Geschiedenis van Politiek en Maatschappij mogen zich inschrijven voor deze cursus. Andere studenten moeten voor toestemming contact opnemen met de programmacoördinator.
Aanvullende informatie
Arbeidsmarktoriëntatie
Door commentaar te geven op elkaars werk verbeteren de studenten hun feedback-vaardigheden. De cursus weerspiegelt bovendien hedendaagse vraagstukken rondom veerkracht en kwetsbaarheid van samenlevingen en nodigt de studenten expliciet uit om een relatie te leggen tussen historische en hedendaagse ontwikkelingen.
SluitenHelpPrint
Switch to English