SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: FA-BA212
FA-BA212
Voeding
Cursus informatieRooster
CursuscodeFA-BA212
Studiepunten (ECTS)7,5
Categorie / Niveau2 (Bachelor Verdiepend)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalNederlands
Aangeboden doorFaculteit Betawetenschappen; School of Pharmacy, fac. Betawetenschappen;
Contactpersoondr. K.A. Slot
E-mailk.slot@uu.nl
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. K.A. Slot
Overige cursussen docent
Blok
2  (12-11-2018 t/m 01-02-2019)
Aanvangsblok
2
TimeslotBC: Zie 'Help'
Onderwijsvorm
Voltijd
Cursusinschrijving geopendvanaf 17-09-2018 t/m 30-09-2018
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstJa
PlaatsingsprocedureStudiepunt/Student desk
Cursusdoelen
De algemene doelstelling van deze cursus is het verwerven van basiskennis op het gebied van voeding, metabolisme en gezondheid.  

Na afronding van de cursus heeft de student inzicht in:
- de functie van macro- en micronutriënten in relatie tot de gezondheid van de mens.      
- het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten in het lichaam en de rol van lever, spier en vetweefsel hierbij.
- het gebruik van voeding en voedingssupplementen als ondersteuning van, of als alternatief voor, farmacotherapie bij diverse aandoeningen
- interacties van voeding en voedingssupplementen met geneesmiddelen
- de samenstelling van voedselproducten en in zijn eigen voedingspatroon
Daarnaast is de student in staat om relevante informatiebronnen over voeding(onderzoek) te vinden en te gebruiken voor beantwoording van vragen over de relatie tussen voeding, geneesmiddel en gezondheid.
 
Inhoud
In deze cursus is de rode draad de behoefte van het lichaam aan bouwstenen en energie voor het handhaven van structuur en functie. Naast uitgebreide kennis over het koolhydraat, eiwit en vetmetabolisme, wordt er aandacht besteed aan de wijze waarop verschillende macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten), micronutriënten (vitamines, mineralen) en phytochemicals in de voeding de lichaamsfunctie bij ziekte en gezondheid kunnen beïnvloeden. Hierbij komt ook het gebruik van voeding en voedingssupplementen als ondersteuning of als alternatief voor farmacotherapie aan bod als mede eventuele relevante voeding en geneesmiddelinteracties. Tenslotte worden de regulatiemechanismen m.b.t. de voedselinname en de bloedsuikerspiegel bestudeerd.
Competenties
-
Ingangseisen
Voorkennis
basale kennis van de biochemie, celbiologie en fysiologie
Verplicht materiaal
-
Werkvormen
Groepsonderwijs

Hoorcollege

Werkcollege

Toetsen
Eindresultaat
Weging100
Minimum cijfer-

SluitenHelpPrint
Switch to English