SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: FA-BA205
FA-BA205
Hormonale aandoeningen
Cursus informatieRooster
CursuscodeFA-BA205
Studiepunten (ECTS)7,5
Categorie / Niveau2 (Bachelor Verdiepend)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalNederlands
Aangeboden doorFaculteit Betawetenschappen; School of Pharmacy, fac. Betawetenschappen;
Contactpersoondr. J. Scheerens
Telefoon+31 30 2537352
E-mailJ.Scheerens@uu.nl
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. J. Scheerens
Overige cursussen docent
Blok
1  (03-09-2018 t/m 09-11-2018)
Aanvangsblok
1/  3
TimeslotBC: Zie 'Help'
Onderwijsvorm
Voltijd
Cursusinschrijving geopendvanaf 28-05-2018 t/m 24-06-2018
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstJa
PlaatsingsprocedureStudiepunt/Student desk
Cursusdoelen
 
 
De endocriene regelkringen van de insulinehuishouding, schildklier- en geslachtshormonen uit te leggen. (2)
2. De principes van endocriene regelkringen te overzien en toe te passen op andere dan bovengenoemde hormonale systemen. (3)
3. Verbanden tussen organen en orgaansystemen door middel van positieve en negatieve terugkoppeling te kunnen toelichten. (2)
4. Af te leiden welke (patho)fysiologische processen er in het lichaam optreden indien regelkringen verstoord raken en hoe deze weer hersteld kunnen worden door het lichaam of van buitenaf. (4)
5. De biofarmaceutische, farmaceutisch technologische en farmacokinetische eigenschappen van geneesmiddelen die ingrijpen op de insulinehuishouding, schildklier- en geslachtshormonen uit te leggen (2).
Inhoud
Hormonale regelkringen spelen een belangrijke rol in het handhaven van de homeostase van het lichaam. Negatieve en positieve feedbackmechanismen zorgen voor het in stand houden van deze regelkringen. Gedurende de cursus komen drie belangrijke regelkringen aan de orde: schildklierregelkring (thema A), insulinehuishouding (thema B) en geslachtshormonen (thema C). Door het in detail bestuderen van deze drie regelkringen, zullen de studenten na de cursus in ook staat zijn om de regelkringen van andere hormonale systemen te herkennen en te begrijpen.
De drie regelkringen worden diepgaand bestudeerd op verschillende niveaus (receptoren, cellen, weefsels organen en individuen). Hierdoor doet de student basale kennis op van de anatomie en meer diepgaande kennis over de fysiologie van deze drie systemen. De verbanden tussen organen en orgaansystemen door middel van negatieve en positieve feedback worden bestudeerd. Na het opdoen van de kennis van de hormonale regelkringen zullen de studenten bestuderen wat er fout kan gaan tijdens pathologische omstandigheden. Van de drie regelkringen zullen de studenten leren hoe aandoeningen kunnen ontstaan en wat de consequenties zijn van deze aandoeningen. Aandoeningen die besproken worden zijn: hypo- en hyperthyreoïdie, diabetes mellitus type 2 en vruchtbaarheidsproblemen. Tevens leert de student klinisch chemische parameters die bij deze ziektes van belang zijn te interpreteren.
Vervolgens gaan de studenten bestuderen hoe de aandoeningen behandeld kunnen worden met geneesmiddelen. Ze bestuderen of de regelkringen weer worden hersteld door deze farmaca. De aangrijpingspunten en het effect van de geneesmiddelen op receptoren, cellen, weefsels en individuen zal worden behandeld. Van al deze geneesmiddelen zullen, indien relevant, biofarmaceutische, farmaceutisch technologische en farmacokinetische eigenschappen nader worden bestudeerd. De studenten doen ook kennis op van de inhoud van de NHG-standaarden die van toepassing zijn op deze drie regelsystemen
Competenties
-
Ingangseisen
-
Verplicht materiaal
-
Werkvormen
Groepsonderwijs

Hoorcollege

Werkcollege

Toetsen
Eindresultaat
Weging100
Minimum cijfer-

Beoordeling
schriftelijke toets individueel minimaal 5,50, 100%
Verslag interview groepswerk (PO) minimaal voldoende

SluitenHelpPrint
Switch to English