SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: FA-BA203
FA-BA203
Neurologie
Cursus informatieRooster
CursuscodeFA-BA203
Studiepunten (ECTS)7,5
Categorie / Niveau2 (Bachelor Verdiepend)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalNederlands
Aangeboden doorFaculteit Betawetenschappen; School of Pharmacy, fac. Betawetenschappen;
Contactpersoondr. E.Y. Bijlsma
Telefoon0610031691
E-mailE.Y.Bijlsma@uu.nl
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. E.Y. Bijlsma
Overige cursussen docent
Blok
2  (12-11-2018 t/m 01-02-2019)
Aanvangsblok
2/  4
TimeslotAD: Zie 'Help'
Onderwijsvorm
Voltijd
Cursusinschrijving geopendvanaf 17-09-2018 t/m 30-09-2018
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingJa
WachtlijstJa
PlaatsingsprocedureStudiepunt/Student desk
Cursusdoelen
 Aan het eind van deze cursus heeft de student inzicht in prikkelgeleiding door zenuwen en de manier waarop deze beïnvloed kunnen worden met farmaca. Hiernaast wordt aandacht besteed aan enkele neurologische aandoeningen waarbij sprake is van verstoorde prikkelgeleiding, te weten pijn, epilepsie en de ziekte van Parkinson.
Inhoud
In deze cursus staat de prikkelgeleiding over zenuwen en de manieren waarop deze met geneesmiddelen kunnen worden beïnvloed centraal. Deze thema’s worden in de cursus uitgewerkt aan de hand van drie aandoeningen waarbij er sprake is van verstoorde prikkelgeleiding, namelijk pijn, epilepsie en de ziekte van Parkinson. Bij elk van deze aandoeningen komen de pathofysiologie, de farmacologie en de farmacotherapie aan de orde. Ook wordt aandacht besteed aan de voor centraal werkende farmaca kenmerkende problematiek rondom delivery en farmacokinetiek.
Er wordt begonnen bij de basis, namelijk de bouw en werking van de zenuwcel en de (chemische) communicatie tussen zenuwcellen. Van hieruit wordt de kennis verder uitgebouwd op neuronaal netwerkniveau. In de context van genoemde aandoeningen wordt ook de kennis verkregen over de functionele anatomie van het (centraal) zenuwstelsel, de belangrijkste neurotransmittersystemen (noradrenaline, serotonine, dopamine, opioid, GABA, glutamaat) en wordt aandacht besteed aan het excitatie/inhibitie principe in neuronale netwerken en neurodegeneratie. De bloed-hersenbarrière wordt besproken in het kader van specifieke fysisch-chemische eigenschappen die centraal werkende farmaca moeten bezitten.
Binnen deze cursus wordt ook aandacht besteed aan mondelinge communicatie. Meer specifiek betreft dit het opbouwen van een professioneel invoelende relatie met de patiënt.
Competenties
-
Ingangseisen
-
Voorkennis
biologie op VWO niveau
Verplicht materiaal
-
Werkvormen
Communicatieonderwijs

Groepsonderwijs

Hoorcollege

Werkcollege

Toetsen
Eindresultaat
Weging100
Minimum cijfer-

Beoordeling
schriftelijke eindtoets

SluitenHelpPrint
Switch to English