SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: 201300056
201300056
Oriëntatie Honours College Sociale Wetenschappen
Cursus informatie
Cursuscode201300056
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
De volgende doelen worden met deze cursus nagestreefd:

•    De cursus geeft alle eerstejaarsstudenten van de faculteit Sociale Wetenschappen de mogelijkheid kennis te maken met honours onderwijs.
•    Studenten krijgen inzicht in de toegevoegde waarde van het Honours College Sociale Wetenschappen in aanvulling op het reguliere programma. Hierbij horen elementen als: wat is de toegevoegde waarde van een multidisciplinaire blik op sociaalwetenschappelijke problemen? Hoe is sociaalwetenschappelijke kennis gerelateerd aan andere processen in de maatschappij? Wat zijn andere manieren om in het honoursprogramma reguliere kennis te verbreden of te verdiepen?
•    Studenten doen op een aantal algemeen sociaalwetenschappelijke thema’s verbredende en/of verdiepende kennis op.
•    Studenten krijgen vanaf het begin van hun opleiding de mogelijkheid honoursactiviteiten te ontplooien naast het reguliere programma.
•    Studenten kunnen aan het eind van het eerste jaar een gefundeerde keuze maken of ze het hele Honours College Sociale Wetenschappen willen volgen.

Community vorming:
•    Studenten werken samen met studenten uit andere disciplines.
•    Studenten maken kennis met ouderejaars honoursstudenten en de activiteiten van deze studenten.

Leervaardigheden:
•    Studenten ontwikkelen een multi- en/of interdisciplinaire blik.
•    Studenten leren hun honoursprogramma deels zelf in te richten en keuzes te maken.
•    Studenten leren delen van hun onderwijs zelf vorm te geven.
 
Inhoud
Tijdens het eerste bachelorjaar biedt de Faculteit de student de mogelijkheid om te kijken of het Honours College iets voor hem/haar is door deel te nemen aan de cursus Oriëntatie Honours (7,5 EC, náást het eigen bachelor programma). Binnen deze cursus volgt de student minstens 10 colleges, masterclasses of lezingen binnen of buiten de faculteit in de periode november - juni. . Je kan hierbij denken aan lezingen van  studieverenigingen, studium generale (http://www.sg.uu.nl/) of van andere universiteiten. Op Facebook wordt een overzicht bijgehouden van de mogelijkheden.Over de eerste drie gevolgde lezingen schrijft de student een activiteitsverslag waarin wordt gereflecteerd op het thema van de bezochte lezing/masterclass en de meerwaarde. Ook geeft de student over één bezochte lezing een pitch (2 minuten, te presenteren op een intervisiebijeenkomst).
 
Daarnaast neemt de Oriëntatiestudent deel aan tenminste twee van de volgende 3 community activiteiten die binnen het Honours College worden georganiseerd: het Dare to Compare Congres, het Lagerhuis Debat en de Honours Parade (alle drie georganiseerd door tweedejaars honours studenten).  
 
Ter ondersteuning van zowel de community activiteiten als lezingen/colleges/masterclasses sluit de student aan bij plenaire intervisiebijeenkomsten. Hier kan de student inspiratie opdoen voor eventueel nog te volgen lezingen/colleges etc, terugblikken op al gevolgde activiteiten en samen met een docent bepalen welke andere activiteiten eventueel ook inhoudelijk interessant kunnen zijn. Elke student presenteert daarnaast eenmaal tijdens een intervisiebijeenkomst een korte pitch (2 minuten) over een door hem of haar bezochte lezing. Dit kan een filmpje zijn, een presentatie met slides, of een andere vorm. Ook dienen deze bijeenkomsten om in een informele sfeer andere (kandidaat) honoursstudenten te leren kennen. Er worden drie intervisiebijeenkomsten georganiseerd in de maanden januari-mei. Deelname aan de intervisiebijeenkomsten is verplicht; met geldige reden mag maximaal 1 bijeenkomst gemist worden.
 
Aan het einde van het Oriëntatiejaar schrijft de student een overkoepelend reflectieverslag over de gehele Oriëntatiecursus. In dit verslag reflecteert de student aan de hand van een aantal vaststaande vragen op het Oriëntatiejaar.
 
Op de cursusomgeving op Blackboard vind je de data van de intervisiebijeenkomsten, het Dare to Compare congres, het Lagerhuis Debat en de Honour Parade, en ook hoe je je aan kan melden voor deze afzonderlijke onderdelen. Ook een uitgebreide cursushandleiding en templates voor de activiteitsverslagen en het reflectieverslag zijn hier te vinden. 
De cursus wordt als ‘Voldaan’ geregistreerd als onderstaande elementen zijn afgerond:
*       Bijwonen van 10 symposia / lezingen / masterclasses. 
*        Afronding van drie activiteitsverslagen.
*        Actieve deelname aan tenminste 2 van de 3 genoemde honours community activiteiten.
*        Actieve deelname aan de intervisiebijeenkomsten.
*        Houden van een pitch (2 minuten) tijdens een intervisiebijeenkomst.
*        Uploaden van een document behorende bij de pitch (filmpje, slides, of verslag) wordt op Blackboard.
*        Afronding van het overkoepelende reflectieverslag.

De kwaliteit van de verslagen/opdrachten weegt mee in de afronding van deze cursus. Voldoende afronding van deze cursus is een van de ingangseisen voor jaar 2 en 3 van het Honours College Sociale Wetenschappen.

Kosten:
Aan de oriëntatiecursus zijn geen extra kosten verbonden, behalve wellicht incidenteel als je een specifieke bijeenkomst zou willen bezoeken. We vragen alleen extra inzet (210 uur bovenop het reguliere curriculum). In ruil daarvoor krijg je persoonlijke begeleiding van docenten.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English