SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: DESB11003
DESB11003
Humaniteit: van genetica tot robotica, met inbegrip van Mozart en moraal
Cursus informatie
CursuscodeDESB11003
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Deze cursus beoogt dieper inzicht te geven in wat ons bij uitstek tot mens maakt. Ons vermogen om wetenschappelijke kennis en inzicht te genereren en deze actief toe te passen om onze conditie als “soort” te beïnvloeden lijkt ons te onderscheiden van alle andere levende wezens. Vanuit dit perspectief beschouwen wat wezenlijk is voor de mens en of, of in hoeverre, hem dit uitzonderlijk maakt.
Inhoud
Natuur, cultuur en de mens daar tussenin – zo zou men het universum van de wetenschap kunnen omschrijven. De mens is tegelijk subject en object van wetenschap, reden genoeg om hem en haar centraal te stellen in de derde cursus van het Descartes College. Vanuit een scala aan disciplines zal de mens worden belicht: als homo sapiens en homo faber, homo economicus en homo ludens. Hoe kijkt de ethologie naar het verschil (als dat er is) tussen mens en dier? Wat leert demografie over de wijze waarop mensen deze planeet bevolken? Heeft de mens zichzelf geflatteerd met beeldvorming omtrent Neanderthalers? Zijn wetenschap en kunst (en sport?) inderdaad de domeinen waarin mensen excelleren? Morele vragen zullen niet worden geschuwd, ten goede noch ten kwade. Want was het niet dezelfde mens die de rechtvaardigheid bedacht en genocide pleegde?
In deze cursus laten we ons inspireren door lezingen van vooraanstaande sprekers die ons op grond van hun gecombineerde (levens)ervaring als onderzoeker en als mens kunnen uitdagen tot reflectie en debat. De cursus wordt afgesloten met het schrijven van een onderzoeksvoorstel naar keuze, met een (imaginaire) opdrachtgever naar keuze, gerelateerd aan het thema “Humaniteit”, uitgevoerd in kleine interdisciplinaire groepen. Het geschreven resultaat dient te voldoen aan gebruikelijke standaards voor een onderzoeksvoorstel, zoals het bij een toepasselijke instantie zou worden ingediend. 
 
SluitenHelpPrint
Switch to English