SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TL3V14120
TL3V14120
De gevoelige communicator
Cursus informatie
CursuscodeTL3V14120
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
In deze cursus (a) raak je bekend met psychologisch en cognitief neurowetenschappelijk onderzoek naar emoties, socialiteit, en de relatie met (vooral talige) communicatie, (b) krijg je inzicht in hoe deze kennis je kan helpen om emotie- en communicatie-gerelateerde verschijnselen in jouw toekomstige vakgebied, de samenleving, en wellicht je eigen leven, beter te begrijpen, en (c) doe je vaardigheden op om relevante wetenschappelijke literatuur te duiden en je er kritisch toe te verhouden. Deze doelen zijn gericht op gevorderde studenten in álle Ba’s waar menselijke emotie, socialiteit, en communicatie een belangrijke rol spelen, binnen de geesteswetenschappen (LAS, TCS, CIW, taal- of literatuurwetenschap, filosofie, geschiedenis, media- en cultuurstudies, muziekwetenschap, etc.), maar ook daarbuiten (ASW, pedagogiek, onderwijskunde, rechtsgeleerdheid etc.).
 
Inhoud
In onderzoek naar talige communicatie is veel gekeken naar hoe taal als ‘code’ in elkaar zit, en naar hoe de hersenen van taalgebruikers die code ‘genereren’ of ‘kraken’. Maar taalgebruikers doen natuurlijk veel meer dan dat -- met taal doen ze dingen met elkaar. En daarmee komen onvermijdelijk ook allerlei emoties om de hoek kijken. In deze cursus bestuderen we vanuit psychologisch en cognitief neurowetenschappelijk perspectief hoe talige en gerelateerde non-verbale communicatie bij mensen emotie kan oproepen. In het eerste deel van de cursus verdiep je je in het wetenschappelijk onderzoek naar emoties: wat zijn emoties eigenlijk, wat is het nut ervan, welke bewuste en onbewuste aspecten hebben ze, en hoe kunnen we ze meten? Ook onderzoeken we het belang van sociale emoties (bijv. empathie), en hoe die diep verbonden zijn met de morele, normatieve, en nogal ‘ingroup’-gerichte aard van Homo Sapiens. Je raakt daarnaast bekend met een analytisch kader waarin de raakvlakken tussen emotie en talige of non-verbale communicatie systematisch in kaart kunnen worden gebracht. Na het leggen van deze diverse fundamenten nemen we in het tweede deel van de cursus in de colleges en/of via zelfstudie een aantal specifieke ‘gevoelige’ communicatiekwesties onder de loep -- denk bijvoorbeeld aan de verwerking van emotiewoorden, scheldwoorden of anderszins beladen woorden, het effect van je eigen emoties benoemen, het lezen over moreel foute mensen, de functies van emoji, het d.m.v. indirectheid en andere vormen van ‘facework’ vermijden van gezichtsverlies, en de rol van emoties in ons gebruik van digitale media (bijv. sociale media, of Zoom/Teams-meetings). Deze cursus zal je veel inzicht geven in de gevoelige kanten van menselijke communicatie, en in de mechanismes achter emotie en sociaal gedrag -- kennis die je in veel professionele en andere situaties goed van pas zal komen.
Aanvullende informatie
Let op: Dit is een cursus met voorrangsregels. Je dient je in te schrijven voor deze cursus vóór maandag 15 november 2021 12.00 uur 's middags.
De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
  • studenten die zich hebben ingeschreven voor de volledige minor Brains & Bodies
  • studenten BA TCS en LAS
Overige studenten worden geplaatst middels loting mits er plek is.

De cursus is onderdeel van de interdisciplinaire minor “Brains & Bodies: Cognitie en emotie in de Geesteswetenschappen”, maar is ook zelfstandig goed te volgen. Er zijn geen inhoudelijke ingangseisen, maar we verwachten wél dat je op Ba3-niveau kan denken en communiceren.
 
Let op: de cursus heeft onvermijdelijk enige overlap met de TCS BA1 cursus Emoties in woorden, gesprekken, en verhalen, en de CIW BA1 cursus Psychologie van de communicator, en is t.o.v. beide op te vatten als verdiepend en uitbreidend. Vraag bij twijfel de cursushandleiding van vorig jaar even op (j.vanberkum@uu.nl), zodat je je een beter beeld kan vormen van het verschil in inhoud en oriëntatie.

Luistertaal
In deze cursus is Luistertaal mogelijk, d.w.z. opdrachten en (de Nederlandstalige delen van) toetsen mogen desgewenst ook in het Engels gemaakt worden. Als je dit wilt, neem dan direct na inschrijving contact op met de cursuscoördinator.
SluitenHelpPrint
Switch to English