SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: NE3V14101
NE3V14101
Hoe talen verschillen
Cursus informatie
CursuscodeNE3V14101
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
(a) het leren beschouwen van de Nederlandse taal vanuit een taalvergelijkend perspectief
(b) het verkrijgen van inzicht in de systematiek achter taalvariatie (d.w.z. taalverschillen zijn niet willekeurig en onbegrensd)
(c) het opdoen van kennis op het gebied van de taalvergelijkende  studie van de zinsbouw
Inhoud
In deze cursus ontdek je waarin de Nederlandse zinsbouw verschilt van die van andere talen zoals het Italiaans, Frans, Engels of Duits. Naast verschillen tussen talen ontdek je ook welke verschillen er binnen het Nederlands zijn: de “Nederlandse talen” (dialecten). Deze taalvergelijkende bestudering van het Nederlands verscherpt je taalkundige blik op meerdere manieren: (i) je krijgt beter zicht op dé kenmerkende eigenschappen van het Nederlands; (ii) je ontdekt micro-verschillen tussen Nederlandse dialecten; (iii) je leert dat zowel verschillen tussen talen als verschillen binnen het Nederlands een onderliggende systematiek vertonen. Kortom, verschillen tussen talen zijn niet willekeurig en onbegrensd. Bewustwording en kennis van taalvariatie is niet alleen wetenschappelijk van belang, maar ook maatschappelijk. Denk bijvoorbeeld aan de meertalige samenleving, het NT2-onderwijs, het onderwijs in de vreemde talen en automatische vertaalsystemen (AI).
In het eerste deel van de cursus ontdek je aan de hand van een aantal zinsbouwverschijnselen hoe taalvariatie zich manifesteert op zinsniveau. In het tweede deel van de cursus voer je een kleinschalig onderzoek uit. Je kunt je daarbij richten op verschillen tussen het Nederlands en een andere taal, maar je kunt ook de wereld van verschillen binnen het Nederlands verder gaan ontdekken. In je taalvergelijkende beschouwing mag je een eigen accent leggen, bijvoorbeeld op taaltheorie, taaltypologie, kindertaal, NT2, automatisch vertalen.
Aanvullende informatie
Dit is een cursus met voorrangsregels. Je dient je in te schrijven voor deze cursus vóór 14 juni 2021 om 12.00 uur. De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
  • BA Nederlandse taal en cultuur;
  • BA TCS en LAS;
  • premasterstudenten;
  • exchange studenten.
Overige studenten worden geplaatst door middel van loting, mits er plek is.

Deze cursus is de eerste cursus in het verdiepingspakket Nederlands: de taal en het gebruik. In dit verdiepingspakket bestudeer je eerst de Nederlandse taal als syntactisch systeem en hoe dit systeem aan taaluitingen betekenissen verbindt, daarna hoe talige verschijnselen verwerkt worden door de gebruiker, en ten slotte hoe taal voorkomt in communicatieve situaties en genres.
Bij dit verdiepingspakket wordt het ten zeerste aangeraden om in blok 3 de methodencursus op niveau 2 ‘Methoden en Statistiek1’ te volgen.

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/

Luistertaal
In deze cursus is Luistertaal mogelijk. Deze cursus wordt aangeboden in het Nederlands. De cursus staat ook open voor studenten die deze taal vooral receptief beheersen (als luistertaal). Deze studenten kunnen desgewenst in het Engels deelnemen, en ook toetsonderdelen in die talen afleggen. Als je van luistertaal gebruik wilt maken, neem dan direct na inschrijving contact op met de docent. Let op: als je van luistertaal gebruik maakt, dan wordt deze cursus opgenomen in de profileringsruimte van je opleiding. De cursus kan dan niet gelden als taalspecifieke cursus binnen het major of minor onderdeel van je opleiding.
 

 
SluitenHelpPrint
Switch to English