Dit is een cursus met voorrangsregels.
Je dient je in te schrijven voor deze cursus vóór 15 november 12.00 uur.
De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
- BA Media en cultuur;
- TCS en LAS;
- studenten die zich hebben ingeschreven voor de minor Media, Data and Platform Studies;
- premasterstudenten.
Overige studenten worden geplaatst middels loting mits er plek is.
Het voorgaande decennium hebben vele nationale televisie-archieven hun content online geplaatst. Onder meer oude televisieprogramma’s, omroepgidsen, setfoto’s en historische kijk-en luistercijfers werden gedigitaliseerd en ‘digital born’ televisieprogramma’s stromen rechtstreeks de archieven binnen. Voor televisie-historici geeft deze online beschikbaarheid tal van nieuwe mogelijkheden.
Aan het online ter beschikking stellen van materiaal liggen echter vele keuzes ten grondslag: het archief moet bepalen wat zij digitaliseren, wat zij ter beschikking stellen, aan wie zij het beschikbaar stellen en hoe de programma’s doorzoekbaar worden gemaakt. Voor de onderzoeker betekent dit dat hij/zij niet ‘zomaar’ een archief kan doorzoeken, maar steeds een kritische houding dient aan te nemen tijdens het zoeken, selecteren, annoteren en analyseren van televisie-programma's en gerelateerde contextcollecties. Het zoeken vormt een ingewikkeld samenspel tussen de macht van het archief, het digitaal platform en de voorkennis en zoekstrategieën van de onderzoeker.
Het is dit samenspel tussen met name televisie-archieven en televisie-historici dat we gaan uitdiepen in deze cursus. Centrale concepten zijn televisie-erfgoed, canonvorming, archivering en digitalisering, en dit met betrekking tot de geschiedschrijving van de Nederlandse televisie. Studenten gaan aan de slag met theorie, verdiepen zich in de theoretische benadering van Media Archeologie, gaan zelf archieven doorzoeken met verschillende gevestigde en experimentele videoplatformen en krijgen een workshop en rondleiding in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Studenten leren kritisch om te gaan met digitale zoeksystemen voor televisie-erfgoed, werken aan hun vermogen om beredeneerd tot een selectie van televisie-programma's te komen en leren aan online televisiegeschiedschrijving te doen.
Deze cursus is het vierde vak in het Verdiepingspakket Televisie en mediacultuur en het vierde vak in de minor Media, Data and Platform Studies.
Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie:
https://tcs.sites.uu.nl/