SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: MC2V18001
MC2V18001
Gender, etniciteit en cultuurkritiek
Cursus informatie
CursuscodeMC2V18001
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Aan het eind van de cursus heeft de student:
1. kennis verworven van concepten uit gender en postcolonial studies in de geesteswetenschappen ten behoeve van cultuurkritiek;
2. gevoeligheid ontwikkeld voor seksistische, heteronormatieve, racistische, transfobe en Eurocentrische in- en uitsluitingsmechanismen binnen media-, kunst- en cultuur uitingen;
3. inzicht verkregen in en de gender- en etniciteit specifieke aspecten van kennisproductie binnen de geesteswetenschappen;
4. geoefend in het stellen van relevante cultuurkritische vragen middels het verzorgen van groepspresentaties, korte geschreven reflectie-opdrachten en een eindpaper.

Aan het eind van de cursus kan de student:
5. academische cultuurkritische teksten schrijven.


 
Inhoud
Deze interdisciplinaire cursus traint studenten in cultuurkritiek om vanzelfsprekende machtsverhoudingen in media, kunst, cultuur en wetenschap onvanzelfsprekend te maken. Studenten krijgen theoretische gereedschappen aangereikt om zich bewust te worden van hoe gender (oftewel seksuele verschillen), etniciteit, ras maar ook sociale klasse en religiositeit de productie, consumptie en de interpretatie van bijvoorbeeld communicatie, literatuur, film, taal, (kunst)geschiedenis, games en sociale media vormen.
De nadruk zal steeds liggen op de wijze waarop representaties nooit neutraal zijn maar altijd gedeeltelijk en partijdig zijn en samenhangen met processen van in- en uitsluiting. Voortbouwend op feministische en postkoloniale theorie leren studenten te analyseren hoe media- en cultuuruitingen gevormd worden door seksistische, racistische, heteronormatieve, transfobe en Eurocentrische normen. In de cursus kijken we kritisch naar de manier waarop individuen en groepen (bijvoorbeeld mannen, vrouwen, en seksuele, etnische en religieuze minderheden) worden gerepresenteerd. Er wordt stilgestaan bij de vraag hoe wetenschappelijke kennis tot stand komt en hoe wetenschap bijdraagt aan hiërarchische machtsverhoudingen. Uiteenlopende kernfiguren die strijden voor gelijkheid en rechtvaardigheid vormen de rode draad van de cursus, zoals Simone de Beauvoir, Maria Magdelena, Sarah Baartman, Lara Croft, Malala, Madonna, Phoolan Devi en William Stoner. In de cursus wordt gewerkt met een recent herziene versie van het speciaal voor deze cursus ontwikkelde tekstboek “Handboek Gender Studies in Media, Kunst en Cultuur,” samengesteld door Rosemarie Buikema en Liedeke Plate (Coutinho, 2015). Auteurs die hoofdstukken hebben bijgedragen aan het handboek verzorgen gastcolleges in deze cursus.
 
Het vak staat open voor studenten van alle UU bachelor opleidingen, en biedt een introductie tot de vakgebieden Gender Studies en Postcolonial Studies en met name het onderzoek dat verricht wordt binnen het UU Graduate Gender Programme. De cursus biedt een inleiding op de minoren Gender Studies en Postcolonial Studies (die openstaan voor alle UU studenten) en de hoofdrichting Gender en Postcolonial (onderdeel van de bachelor Taal- en Cultuurstudies, ook toegankelijk voor de bachelor Liberal Arts & Sciences). Deze leerlijnen sluiten aan op de master Gender Studies en onderzoeksmaster Gender Studies (research).   
 
Deze cursus is tevens toegankelijk voor alle studenten van de Bachelor Media en cultuur en Muziekwetenschap. Studenten van de Bachelor Media en cultuur kunnen na het volgen van de minor Gender Studies en/of Postcolonial Studies ook het Onderzoeksseminar Gender en Postcolonial Studies volgen om hun bachelor eindwerkstuk te schrijven binnen de cursus Eindwerkstuk Gender en Postcolonial Studies.  
 
In het collegejaar 2021-2022 worden de hoorcolleges van deze cursus verzorgd in het Engels. Werkgroepen worden in het Nederlands aangeboden.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English