SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: DKM-VF
DKM-VF
Veterinaire Farmacie (keuzecursus farmacie)
Cursus informatie
CursuscodeDKM-VF
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Het keuzevak veterinaire farmacie zal handvatten en inzicht geven in het gebruik van geneesmiddelen bij dieren. Door een geneesmiddelprofiel te schrijven over het toepassen van een geneesmiddel bij een specifiek dier, zal kennis worden verworven hoe gegevens te verzamelen en te interpreteren mbt farmacokinetiek, farmacodynamiek, de wetgeving rond diergeneesmiddelen en toedieningsaspecten.
 
  • Vaardigheid krijgen in het raadplegen van beschikbare (online, papieren en mondelinge) geneesmiddelinformatie bronnen en interpreteren van theorie naar de praktijk.
  • Informatie over geneesmiddelen opzoeken, beoordelen en vertalen naar de diergeneeskundige praktijk, Beredeneren van farmaceutische keuzes.
  • Ervaren van en inzicht krijgen in de do’s en don’ts van “ter hand stellen” van geneesmiddelen voor diergeneeskundige toepassing, volgens de (Nederlandse) apotheek methodiek.
  • Oefenen met het interpreteren van een recept en het adequaat uitgeven van een geneesmiddel conform het recept, enige vaardigheid opdoen met het verstrekken van de juiste informatie bij de uitgifte van geneesmiddelen aan de diereigenaar.
  • Verwerven van basale vaardigheden om correct diergeneesmiddelen toe te dienen.
  • Kennis verwerven van en inzicht krijgen in de inslag, opslag en uitslag van diergeneesmiddelen.
  • Inzicht verkrijgen in de logistiek van de verschillende types diergeneesmiddelen.
  • Het verkrijgen van een realistisch inzicht in de diverse aspecten van geneesmiddelkeuze en -aflevering in de eerstelijns dierenartspraktijk.
  • Oefenen met farmaceutische en farmacokinetische berekeningen.
  • Bewustwording van de consequenties van het toepassen van antimicrobiële stoffen bij (voedselproducerende) dieren, inclusief het ontstaan van resistentie. Kennis hebben van het ingestelde veterinaire antibioticabeleid in Nederland.
  • Kennis hebben van de wijze van monitoring van het antibioticagebruik, inclusief methoden van kwantificering.
  • Kennis hebben van de wetgeving rond diergeneesmiddelen: kunnen interpreteren van de wettelijke besluiten, regelingen en verordeningen, oefenen met cascade en wetgeving.
  • Bewustwording van de randvoorwaarden van het toepassen van geneesmiddelen bij voedselproducerende dieren, inclusief het toepassen van de cascade.
  • Bewustwording van het belang van farmacovigilantie en de eigen toekomstige rol daarin.
Inhoud
Het keuzevak Veterinaire Farmacie is ingebed in het Diergeneeskunde mastervak Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van de Dierenarts ( MMVD). Alle dierenartsen in Nederland zijn apotheekhoudend. De colleges, werkcolleges en excursies zullen gezamenlijk met diergeneeskunde studenten worden gevolgd. De farmaciestudent krijgt een kijkje achter de schermen door samen met twee MMVD/VP studenten tenminste een dag mee te lopen in een dierenartsenpraktijk. Daarnaast wordt de eerste week (periode 2.2) dan wel laatste week (periode 1.2) als stage in de facultaire apotheek Diergeneeskunde ingericht, samen met twee master 3e jaars diergeneeskundestudenten met als afstudeerrichting Gezelschapsdieren.
Tot slot wordt in dit keuzevak voor farmacie studenten dieper ingegaan op specifieke geneesmiddelenkennis die van belang is voor apothekers, zoals PK/PD verschillen tussen diersoorten en wetgeving rond de toepassing van humane geneesmiddelen bij dieren.
SluitenHelpPrint
Switch to English