SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: DB2-DDS20
DB2-DDS20
Lijn Dier, Dierenarts en Samenleving jaar 2
Cursus informatie
CursuscodeDB2-DDS20
Studiepunten (EC)2
Cursusdoelen
In de leerlijn “Dier, Dierenarts & Samenleving” (DDS) ontwikkelt de student kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot de maatschappelijk aspecten van de diergeneeskunde. Het doel is om gedurende het tweede jaar de studenten in staat te stellen om:
  • theoretische kennis te vergaren en vaardigheden te ontwikkelen op het terrein van ethiek, recht en milieukunde;
  • Zelfstandig te kunnen omgaan met de ethische, wettelijke en milieukundige aspecten van klinisch redeneren, veterinaire volksgezondheid en dieren in verschillende contexten;
  • te reflecteren op de interactie tussen recht, ethiek en in milieukunde bij veterinair relevante thema’s.
Inhoud
In de leerlijn “Dier, Dierenarts & Samenleving” staat de rol van de dierenarts in de samenleving centraal. Als professional speelt de dierenarts een bijzondere rol in de maatschappij. Die wordt duidelijk in specifieke wettelijke en morele rechten en plichten, maatschappelijke verwachtingen en functies, en visie op de relatie tussen mens, dier en milieu.

In DDS2 staan we stil bij de relevantie van ethiek, recht en milieukunde voor diverse thema’s die belangrijk zijn voor de dierenarts. Dit jaar behandelt eerst maatschappelijke vragen die verbonden zijn aan volksgezondheid. Het gaat daarbij, onder andere, om discussies over zoönose en antibioticaresistentie. Ook de impact van veterinair handelen op het milieu staat centraal. Dit vraagt niet alleen kennis van wetgeving en milieukunde, maar ook om ethische reflectie op, bijvoorbeeld de vraag hoe individuele belangen van mens en dier weegt ten opzichte van collectieve belangen van een sector of een samenleving. In het tweede deel van het jaar staat het klinisch redeneren centraal: dit vraagt veterinair technische expertise, maar gaat in praktijk heel vaak gepaard met ethische of juridische vragen. Mag je een behandeling weigeren of juist verplichten? Hoelang behoor je door te gaan met behandelen? Mag de context (bv. het feit dat de eigenaar niet kan betalen of zijn management niet kan veranderen) mee laten wegen in je diagnose of behandelplan? Tot slot, staan we stil bij het fenomeen dat we hetzelfde dier in verschillende contexten vaak ook verschillende behandelen. Afhankelijk van de locatie en functie kan, bijvoorbeeld, een rat een huisdier, een proefdier of een plaagdier zijn waar we steeds verschillend mee omgaan en ook verschillende wetgeving voor hebben. Is dat terecht? En hoe behoor je hier als dierenarts mee om te gaan? Aan de hand van dergelijke vragen zal je ook gevraagd worden om een WCO te schrijven.
SluitenHelpPrint
Switch to English