SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: DB1-L-DHV
DB1-L-DHV
Lijn Diagnostische en handvaardigheden jaar 1
Cursus informatie
CursuscodeDB1-L-DHV
Studiepunten (EC)6,5
Cursusdoelen
In Leerlijn-DHV-1 maakt de student kennis met het natuurlijk gedrag van diverse diersoorten en direct daaruit voortvloeiend de wijze waarop met deze diersoorten om te gaan. Ook leert de student bedrijfsspecifieke diergegevens interpreteren ( mn van belang bij de landbouwhuisdieren).Lijn DHV-1 leert de student het uitvoeren van en verkrijgen van inzicht in alle aspecten van het klinisch en aanvullend onderzoek. Een uitgebreide beschrijving van de doelstellingen bij deze cursus staat vermeld in de studiewijzer.
Inhoud
Lijnonderwijs DHV omvat een introductie van het natuurlijk gedrag en bedrijfsspecifieke kenmerken van diverse diersoorten en vervolgens het op de juiste wijze leren omgaan met deze verschillende diersoorten. Vervolgens wordt een start gemaakt met het leren uitvoeren van het algemeen klinisch- en aanvullend onderzoek van deze diersoorten op een gestructureerde en professionele wijze.

Studenten verkrijgen inzicht in de plaats van de diagnostiek, het diagnostisch proces en de betrouwbaarheid van de aldus verkregen gegevens. Aan de hand van diergeneeskundige problemen zal het diagnostisch proces inzichtelijk gemaakt worden. Vervolgens zullen de diverse diagnostische disciplines geïntroduceerd worden met betrekking tot het noodzakelijke vervolgonderzoek aan deze patiënten. Van het klinisch onderzoek zal de definiëring van de vraag, de anamnese, en het algemeen onderzoek aan de orde komen. Binnen de laboratoriumdiagnostiek zal aandacht worden besteed aan verantwoorde monstername (en conservering daarvan) en de principes van veel gebruikte analyse methoden (microbiologisch, serologisch, hematologisch, chemisch, enzymatisch, immunologisch, morfologisch / pathologisch). Ook interpretatie van uitslagen (diagnostische betrouwbaarheid) wordt in de laboratorium diagnostiek nadrukkelijk behandeld. Diagnostiek aan weefsels of aan het dode dier kan veel inzicht geven in de oorzakelijke achtergrond van een ziektebeeld. In de Lijn DHV worden de mogelijkheden van de pathologische diagnostiek gegeven, en wordt ook aandacht besteed aan hygiëne en sectietechnieken. Van de beeldvormende diagnostiek zullen de principes en toepassingen van echografie en röntgenopnames worden behandeld, alsmede het gebruik van CT, MRI en scintigrafie, de meer gespecialiseerde technieken.

In het gelijktijdig lopende blokonderwijs wordt vervolgens uitgebreider stilgestaan bij de diagnostische mogelijkheden van het onderzoek in de betreffende orgaan systemen. Na afronding van de lijn DHV is de student in staat om op verantwoorde wijze een diagnostisch plan op te stellen en uit te voeren. Behalve middels schriftelijke toetsing zal hiertoe in een periode van 3 jaar 2 maal een vaardigheidstoets (de zgn. stationstoets) worden afgenomen.
SluitenHelpPrint
Switch to English