SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: 201000039
201000039
Bachelorstage ISW
Cursus informatie
Cursuscode201000039
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Het op professioneel niveau kennis maken met en werkzaam zijn in een relevante organisatie of bedrijf .
  • Het toepassen van verworven sociaalwetenschappelijke kennis in de praktijk.
  • Het verwerven en verbeteren van vaardigheden, in het bijzonder die vaardigheden die nodig zijn om als professional in een organisatie te kunnen werken (zoals het verwerven van inzicht in organisatorische en bedrijfsmatige processen, voorbereiding van interventies, samenwerking met management, collega's en cliënten).
  • Kritische reflectie op het eigen functioneren en dat van de tijdelijke collega's en van de stageverlenende instelling.
  • Het opbouwen van een professioneel netwerk, dat in de verdere loopbaan behulpzaam kan zijn.
Als je de bachelorstage ISW met een voldoende afsluit, dan:
  • Ben je in staat om meerdere relevante competenties en academische vaardigheden toe te passen in een sociaal wetenschappelijk georiënteerde praktijk/praktijkomgeving;
  • Kun je je rol en functioneren in de praktijk beschrijven en hierop kritisch reflecteren met het oog op je toekomstige rol als academicus én collega;
  • Kun je op een professionele manier samenwerken met je stagebegeleider en andere collega's;
  • Kun je je positie als academicus in opleiding verantwoorden.
Inhoud
Studenten die een bachelorstage willen doen, dienen zich allereerst te melden bij de coördinator van de stage: Drs. Valéry Oude Groen-van Rijswijk.

De stage is een keuzevak in de profileringsruimte van de bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschap (ISW). Belangstellende studenten dienen zelf het initiatief te nemen voor het leggen van contacten en het maken van afspraken met stageverlenende instellingen (de opleiding garandeert geen beschikbaarheid van stageplaatsen, wel is er een stagebank). Daarnaast zijn er door ISW georganiseerde stages bij maatschappelijke instellingen.
De student is zelf verantwoordelijk een geschikte stageplek te vinden. Niet ISW-studenten kunnen contact opnemen met Nelly van Vliet (onderwijssecretariaat ISW/telefoon 030-2539054) om toegang te krijgen. Zij kan de student incidenteel toevoegen aan de ISW community. Vanzelfsprekend is ook overleg mogelijk met de stagedocent Valéry Oude Groen-van Rijswijk om af te stemmen over de oriëntatiefase en om een geschikte zoekstrategie te bespreken.

Een stageplaats is geschikt wanneer:

- De hoofdstagebegeleider een academische studie met succes heeft afgerond en minimaal één uur per volle werkweek tijd kan vrijmaken voor begeleiding;
- Er daarnaast (bij voorkeur dagelijkse) begeleiding is door iemand met tenminste een hbo-opleiding en voldoende senioriteit;
- Het grootste gedeelte van de werkzaamheden een beroep doet op de verwerking en toepassing van sociaal wetenschappelijke kennis en academische vaardigheden.

Voorbeelden van stageplaatsen zijn overheidsinstellingen in onderwijs, gezondheidszorg en welzijn, politie/justitie, vrijwilligerswerk, projecten gericht op de versterking van de participatie van bepaalde bevolkingsgroepen, academisch georiënteerde afdelingen in het commerciële werkveld (high end consultancy, CSR, diversity & inclusion, cultuurverandering).

De stage heeft tot doel op academisch niveau inzicht te verwerven in en ervaring op te doen met de praktijk van sociaalwetenschappelijk werk en versterkt de professionele vaardigheden. In de stage werkt de student in opdracht van derden soms tegen een stagevergoeding. De stage biedt een goede mogelijkheid voor de student om zich op de arbeidsmarkt te oriënteren en relevante contacten op te doen. Ook kan een stage helpen bij het bepalen van de keuze van een masteropleiding. Je kunt met een stage beginnen als je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. De stage kan in blok 1, 2, 3 of 4 worden gelopen en heeft een omvang van 210 uur (7,5 ECTS). De exacte invulling vindt plaats in overleg met de coördinator en de stageverlenende instelling. In alle gevallen zal de stage echter niet meer dan 7,5 studiepunt omvatten.
Tijdens de stage verricht de student werkzaamheden op academisch niveau. De stagiair voert deze werkzaamheden zelfstandig uit en draagt voor bepaalde taken de verantwoordelijkheid. Hierdoor krijgt de student de mogelijkheid vaardigheden te verwerven, en zich verder te ontwikkelen. De stage kan aansluiten bij de verdere loopbaan die de student zelf voor ogen heeft.
Studenten kunnen een voorstel voor een stage ter toetsing voorleggen aan de stagecoördinator. Dan dient circa twee maanden voorafgaand aan de stage een eerste gesprek plaats te vinden met de stagecoördinator om te bepalen waar de interesses van de student liggen en hoe de student tot een stageplaats kan komen. Bij aanvang van de stage worden de werkzaamheden, leerdoelen en beoordelingswijze vastgelegd in een stagecontract tussen de student, de opleiding en de stage-verlenende instelling. Halverwege de stage wordt een korte evaluatie (formulier) opgestuurd aan de stagecoördinator. De beoordeling vindt plaats door middel van een eindgesprek op basis van het stageverslag.

 
SluitenHelpPrint
Switch to English