SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: KU1V17002
KU1V17002
Van papier tot plastic. Materialen en technieken in de kunst
Cursus informatieRooster
CursuscodeKU1V17002
Studiepunten (ECTS)7,5
Categorie / Niveau1 (Bachelor Inleiding)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalNederlands
Aangeboden doorFaculteit Geesteswetenschappen; BA Onderwijs Geesteswetenschappen; Ug School Geschiedenis en Kunstgeschiedenis;
Contactpersoonprof. dr. S.G.M. Dupré
E-mails.g.m.dupre@uu.nl
Docenten
Docent
M.A.H. Bol
Overige cursussen docent
Docent
M.E. Cornelis
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
prof. dr. S.G.M. Dupré
Overige cursussen docent
Docent
prof. dr. S.G.M. Dupré
Overige cursussen docent
Blok
1  (04-09-2019 t/m 01-11-2019)
Aanvangsblok
1
TimeslotCD: Zie 'Help'
Onderwijsvorm
Voltijd
Cursusinschrijving geopendvanaf 19-08-2019 09:00 t/m 20-08-2019 23:59
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure(Sub)school
Cursusdoelen
Het doel van deze cursus is dat de student bekend raakt met de technieken, de materialen en het productieproces van kunstwerken. Die kennis moet niet alleen op zichzelf staan, maar vooral aangewend kunnen worden in verband met de kunstgeschiedenis. Niet alles is met elk materiaal mogelijk, en niet elke techniek was in iedere periode beschikbaar. Deze cursus wil studenten dus leren om meer te begrijpen van de historische ontwikkeling van materialen en technieken, maar ook om van individuele kunstwerken het gebruikte materiaal en de techniek beter te herkennen en onderscheiden. Wat zijn bijvoorbeeld kenmerkende verschillen tussen een ets, een gravure of een houtsnede? De materiële conditie van een schilderij of sculptuur is belangrijk voor restauratie en conservering. Maar de identificatie van materialen en technieken van een kunstwerk is ook belangrijk om een werk beter in zijn historische context te plaatsen, te begrijpen, en te waarderen. Materialen en technieken zijn altijd belangrijk geweest in de historiografie. De cursus laat de student ook reflecteren over de rol van materiaal, techniek en maakproces in de geschiedenis van de kunstgeschiedenis. De student verwerft kennis van begrippenapparaat met betrekking tot materialen en technieken, en kan deze ook correct toepassen. Bij het schrijven van een paper worden ook academische vaardigheden geoefend.
Inhoud
Kunstwerken zijn dingen. Ze zijn gemaakt van bepaalde materialen door toepassing van bepaalde technieken en gebruik van verschillende gereedschappen. En ze kunnen kapot. Dit simpele gegeven is het uitgangspunt van de cursus. Deze cursus biedt een uitgebreide kennismaking met een aantal materialen en technieken van de tekenkunst (o.m. papier), de schilderkunst (het schilderen op doek, paneel en andere dragers), grafiek (druktechnieken zoals houtsnede, gravure, ets en litho) en fotografie (de verschillende technieken en de geschiedenis van de ontwikkeling ervan), de beeldhouwkunst (de bewerking van verschillende soorten hout, steen, metaal, en kunststoffen of plastics in de twintigste eeuw), en toegepaste kunsten (zilver, glas en porselein). Deze cursus is inleidend op de kunstgeschiedenis.Om kunstwerken te begrijpen moeten we niet alleen kennis hebben van de intellectuele en economische context, maar ook van materiële en technologische mogelijkheden van een periode.


 
Competenties
-
Ingangseisen
-
Verplicht materiaal
Wordt nader bekendgemaakt
-
Werkvormen
Excursie

Hoorcollege

Werkcollege

Toetsen
Paper
Weging30
Minimum cijfer5,5

Schriftelijk tentamen 1
Weging70
Minimum cijfer5,5

Aspecten van academische vorming
Academisch denken, werken en handelen
Kennis hanteren in een bredere context
Hanteren van wetenschappelijk instrumentarium

SluitenHelpPrint
Switch to English