SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V17004
GE3V17004
Wereldheersers
Cursus informatie
CursuscodeGE3V17004
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
 
Inhoud
Dit is cursus 4 van Verdiepingspakket 1: Fundamenten van Europa. 

Let op: Dit is een cursus met voorrangsregels. Je dient je in te schrijven voor deze cursus vóór 11 november 12.00 uur.
Studenten van de opleidingen Geschiedenis, TCS en LAS die deze cursus volgen als onderdeel van hun verdiepingspakket of kernpakket zijn gegarandeerd van plaatsing. Overige studenten worden geplaatst middels loting, mits er plek is.

​Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/ 

Het hoorcollege van deze cursus is in het Engels. Wanneer er één werkgroep is, zijn de colleges en de discussies in de werkgroep ook Engels; wanneer er twee werkgroepen zijn, is er één Engelstalige werkgroep. De toetsing is voor Nederlandse studenten naar keuze in het Engels of het Nederlands. De toetsing voor studenten van de opleiding History (engelstalig) is in het Engels.

Vaak zijn het “grote mannen” die de geschiedenis bepalen. Maar hoe kwam de beeldvorming van heersers als Alexander de Grote, keizer Augustus en Karel de Grote tot stand? In deze cursus staat een aantal wereldheersers uit de Oudheid en Middeleeuwen centraal en onderzoeken we aan de hand van primaire bronnen, zoals biografieën, geschiedschrijving, inscripties, munten en archeologische objecten, hoe deze “grote mannen” hun imago vormgaven en hoe dat door anderen werd gedaan. De studenten leren zelfstandig deze primaire bronnen te gebruiken en te analyseren en doen vervolgens onder begeleiding een onderzoek naar een of meerdere heersers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vergelijkende studie tussen de heersers keizer Augustus en Karel de Grote, een onderzoek naar de rol van architectuur in politieke beeldvorming, of de wijze waarop Benito Mussolini in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw actief gebruik maakte van Romeinse heersers in zijn eigen propaganda.
SluitenHelpPrint
Switch to English