SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V17003
GE3V17003
Steden en burgers
Cursus informatie
CursuscodeGE3V17003
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Deze cursus heeft een jaarlijks wisselende focus op de Griekse polis of op de Middeleeuwse stad. Afhankelijk van het programma zullen een of meerdere musea bezocht worden om het thema van de cursus uit te diepen.
 
Inhoud
Dit is cursus 3 van Verdiepingspakket 1: Fundamenten van Europa. 

Let op: Dit is een cursus met voorrangsregels. Je dient je in te schrijven voor deze cursus vóór 11 november 12.00 uur.
Studenten van de opleidingen Geschiedenis, TCS en LAS die deze cursus volgen als onderdeel van hun verdiepingspakket of kernpakket zijn gegarandeerd van plaatsing. Overige studenten worden geplaatst middels loting, mits er plek is.

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/ 

Het hoorcollege van deze cursus is in het Engels. Wanneer er één werkgroep is, zijn de colleges en de discussies in de werkgroep ook Engels; wanneer er twee werkgroepen zijn, is er één Engelstalige werkgroep. De toetsing is voor Nederlandse studenten naar keuze in het Engels of het Nederlands. De toetsing voor studenten van de opleiding History (engelstalig) is in het Engels.

Wat betekent het om een burger te zijn? Welke rechten heeft een burger en zijn er ook plichten verbonden aan het burgerschap? Deze vragen hebben filosofen, bestuurders en wetenschappers zich gesteld sinds het ontstaan van de antieke en middeleeuwse stadstaten. Burgerschap is een centraal element in de politieke ideeën die Europa gevormd hebben, ideeën die van grote invloed zijn geweest op onze moderne staatsvorming. In deze cursus kijken we naar de fundamenten van de moderne burgerstaat aan de hand van de Atheense democratie, het steeds uitbreidende burgerschap in het Romeinse Rijk en de burgerij in steden en stadstaten tijdens de Middeleeuwen. We onderzoeken hoe filosofen en schrijvers de begrippen staat en burgerschap definieerden en welke ideeën we vandaag de dag hebben overgenomen, of juist verworpen. Welke rol speelden gelijkheid en het algemeen belang in de Griekse poleis en de middeleeuwse steden en welke mechanismen werden er toegepast om het ideaal van burgerlijke gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid te garanderen? Ook kijken we naar de samenhang tussen religie en politiek in de instellingen van de polis en de middeleeuwse stad, en naar spanningen tussen bestuurders en burgers. Ten slotte wordt ook de positie van vrouwen belicht, waarbij onder meer de vraag in hoeverre zij een volwaardige rol in de burgermaatschappij konden spelen belangrijk is. Je maakt kennis met tweeëneenhalf millennium aan politieke theorie en praktijk en leert debatteren over verschillen en overeenkomsten tussen antieke, middeleeuwse en moderne staatsvormen.
SluitenHelpPrint
Switch to English