SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: DKM-DER
DKM-DER
Dier en recht (keuzecursus)
Cursus informatie
CursuscodeDKM-DER
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Het keuzevak heeft als doel studenten de uitdaging te bieden om:
  • Reeds verworven juridische kennis en vaardigheden op het terrein van wet‐ en regelgeving die al eerder is opgedaan tijdens DB3L4-EWM en DB3B25-EWM te verdiepen en toe te passen op concrete maatschappelijke vraagstukken, waar dierenartsen, juristen en beleidsmakers mee in aanraking komen;  
  • Gericht nieuwe kennis op te doen op het terrein van juridische vraagstukken rondom dieren, die nodig zijn om als dierenarts met een concrete juridische vraagstukken om te kunnen gaan, maar ook ten behoeve van oordeelsvorming over maatschappelijke ontwikkelingen, wetgeving, taken en verantwoordelijkheden van de dierenarts of dierenjurist in de maatschappij.  
  • Actief te reflecteren op de eigen (veterinaire) rol en verantwoordelijkheid in de te behandelen maatschappelijke en juridische vraagstukken.
Inhoud
Dier en recht speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Of het nu gaat om een discussie over ‘animal cops’ of over megastallen, juridische vragen rond het houden van dieren, maar ook onze attitude ten aanzien van dieren, zijn aan de orde van de dag. Dat betreft zeker niet alleen productiedieren en gezelschapsdieren, maar ook wilde en al dan niet beschermde dieren. Dierenartsen, maar ook juristen en biologen, komen steeds vaker in aanraking met juridische onderwerpen. Dierenartsen moeten zich regelmatig verantwoorden voor de rechter, maar dierenartsen en andere deskundigen worden ook betrokken in vragen over verwaarlozing (Oostvaardersplassen), aansprakelijkheid, agressie, erfelijke afwijkingen, etc. Daarbij spelen mens, dier en maatschappij een rol, maar ook wordt specifiek het dierenwelzijn steeds in de vragen betrokken.

Dierenartsen krijgen de basiskennis die voor de uitoefening van hun vak noodzakelijk is, aangeboden binnen het onderwijs van DB3L4-EWM, DB3B25-EWM en DB3L05-DKR. De mastercursus biedt verbreding en verdieping van deze basiskennis.
Verbreding met onderwerpen zoals wildlife, aggressieve dieren, en de verschillen in regelgeving voor verschillende categorieën van dieren; productiedieren, gezelschapsdieren, wilde dieren, proefdieren. Verdieping doordat met een hoorcollege en een werkcollege per onderwerp, op basis van literatuur en presentaties, de kennis over het betreffende onderwerp wordt verdiept, met focus op uitoefening van de diergeneeskunde.
SluitenHelpPrint
Switch to English