SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: DB-K-IZ
DB-K-IZ
Emerging infectieziekten: van ontdekking tot interventie (keuzecursus)
Cursus informatie
CursuscodeDB-K-IZ
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van dit keuzevak dient de student kennis te hebben van en inzicht in:
1.    de verschillende  immunologische en moleculair biologische principes in het kader van  diagnostiek van infectieziekten.
2.    de verschillende  immunologische en moleculair biologische principes in het kader van  vaccinatie/vaccinontwikkeling.
3.    de laatste ontwikkelingen in de diagnostiek en therapie van bepaalde infectieziekten en de begrippen die daarbij een rol spelen
4.  de laatste ontwikkelingen in vaccins/vaccinatie voor bepaalde infectieziekten en de  begrippen die daarbij een rol spelen.
5.   en dient de student in staat te zijn om actief, middels literatuur searches, zijn kennis van infectieziekten, (met nadruk op immunologische aspecten), diagnostische methoden, mogelijkheden tot therapie en preventie te vergroten.

Toepassingsdoelstelling:
1-5       Na afloop van dit keuzevak dient de student in staat te zijn om een zelfstandige, goed onderlegde bijdrage te leveren aan de discussie hoe vaccinatie / behandeling van al bekende infecties verbeterd kan worden, en hoe nieuw opkomende infectieziekten aangepakt dienen te worden.
Inhoud
Korte beschrijving In dit keuzevak komen hedendaagse veterinair-relevante infectieziekten aan bod. Infectieziekten zijn onderdeel van het regulaire curriculum.  In dit keuzevak zal middels een aantal  HC en WC  en begeleide zelfstudie een bredere algemene en verdiepende kennis worden aangeboden over nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek, behandeling en preventie van m.n. Emerging” Infectieziekten zoals Q-koorts, “novel influenza” en West Nile Virus. Voor de HC zullen sprekers worden uitgenodigd om nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld op het gebied van vaccinontwikkeling toe te lichten. Daarnaast zullen aan de hand van studieopdrachten, in interactieve sessies, de moleculair biologische aspecten van ziekteverwekkers, de diverse aspecten van het afweersysteem die aan de pathogenese bijdragen, diagnostische mogelijkheden, alsmede mogelijkheden tot interventie en preventie worden onderzocht.

In studiejaar 2018-2019 geldt deze cursus voor HP bachelor studenten voor hun Verbredings-onderdeel. In overleg met de cursusleider zullen zij een verbredende opdracht krijgen m.b.t. de verdere ontwikkeling en evt. verdieping van deze cursus.

Werkvormen
In een aantal HC en WC worden immunopathogenese, epidemiologie, moderne diagnostiek, therapeutische mogelijkheden en  mogelijkheden tot preventie (m.n. vaccinatie) voor een aantal “emerging”, veterinair relevante infectieziekten toegelicht. De deelnemers maken samenvattingen van de HC en leveren deze in.
Daarnaast verdiepen deelnemers aan dit keuzevak zich in kleinere groepjes, door middel van begeleid literatuuronderzoek, in een drietal “emerging” ziekteverwekkers.  Achtereenvolgens komen immunopathogenese van deze infectieuze agentia, strategieën leidend tot identificatie van de ziekteverwekkers, interventie-strategieën en mogelijkheden tot ontwikkeling van preventieve maatregelen aan de orde. Aan het einde van ieder thema rapporteren de groepjes hun bevindingen aan de gehele groep (in een power point presentatie) en wordt een kort verslag (3-4 A4) bij de begeleidend docent ingeleverd.
 
 
 
SluitenHelpPrint
Switch to English