SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TLMV16403
TLMV16403
Methodologie: vragenlijstonderzoek ontwerpen en uitvoeren
Cursus informatieRooster
CursuscodeTLMV16403
Studiepunten (ECTS)5
Categorie / NiveauM (Master)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalNederlands
Aangeboden doorFaculteit Geesteswetenschappen; Utrecht Graduate School of Humanities; Domein Talen, Literatuur en Communicatie AM;
Contactpersoondr. B.C. Holleman
Telefoon+31 30 2536029
E-mailb.holleman@uu.nl
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. B.C. Holleman
Overige cursussen docent
Docent
dr. B.C. Holleman
Feedback en bereikbaarheid
Overige cursussen docent
Docent
dr. J.N. den Ouden
Feedback en bereikbaarheid
Overige cursussen docent
Blok
1  (04-09-2017 t/m 03-11-2017)
Aanvangsblok
1
TimeslotB: DI-ochtend, DO-middag, DO-namiddag
C: MA-middag/namiddag,DI-middag, DO-ochtend
Onderwijsvorm
Voltijd
Cursusinschrijving geopendvanaf 21-08-2017 09:00 t/m 22-08-2017 23:59
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure(Sub)school
Cursusdoelen
Leren om valide vragenlijsten en interviews te ontwerpen in relatie tot onderzoeksvragen/-doelen en om de kwaliteit van vragenlijsten in bestaand onderzoek kritisch te beoordelen.
Inhoud
Deze cursus gaat over de meest gebruikte onderzoeksmethode in het communicatiedomein: de vragenlijst en het interview. Vragenlijsten zijn bruikbaar voor het beantwoorden van alle mogelijke onderzoeksvragen: van exploratieve, beschrijvende, tot juist heel gesloten en toetsende. Voor kwalitatieve benaderingen is het thematische open interview heel goed bruikbaar; als meer kwantificering en vergelijking tussen personen nodig is, is een gesloten gestructureerde vragenlijst gangbaar. We bespreken de uitgangspunten van kwalitatieve vs. meer kwantitatieve/gestructureerde onderzoeksoriƫntaties en behandelen hoe allerlei vormen van vragenlijstonderzoek daarbij aansluiten. Ook het proces van operationaliseren komt ter sprake: van begrip-zoals-bedoeld naar deelconstructen en vragen. Vanuit literatuur over operationaliseren en vragenlijstconstructie maak je kritische analyses van bestaande gestructureerde vragenlijsten en ontwerp je zelf een nieuwe gesloten gestructureerde vragenlijst. Daarnaast oefen je met gespreksvaardigheden die relevant zijn voor het meer open interview en ga je zelf op zoek naar een communicatieprofessional in de praktijk om een interview te houden over de inhoud van het vak. Ook is er aandacht voor de analyse van kwalitatieve en kwantitatieve vragenlijstdata.

Arbeidsmarktoriƫntatie:
Het kunnen uitvoeren van elementair onderzoek obv vragenlijsten/interviews en het kunnen beoordelen van de kwaliteit en het nut van dergelijk onderzoek behoort tot de elementaire vaardigheden van de academisch geschoolde communicatieprofessional in de praktijk.
Ingangseisen
Er moet voldaan zijn aan de cursus:
- Mastercursussen Geesteswetenschappen (200501100)
Voorkennis
Basiskennis statistiek en onderzoeksmethoden op BA-niveau.
Voorkennis kan worden opgedaan met
Methoden van Communicatiekundig Onderzoek/Empirisch Onderzoek.
Bronnen van zelfstudie
In overleg met docent.
Verplicht materiaal
Reader
Kosten materiaal
EUR 25,00
Werkvormen
Werkcollege

Algemeen
Deze cursus gaat over twee belangrijke methoden in communicatieonderzoek: vragenlijsten en interviews. We lezen algemene literatuur over kwalitatieve vs. meer kwantitatieve benaderingen en verder heel concrete how-to literatuur. We analyseren bestaande vragenlijsten en zijn veel bezig met het oefenen met de methoden. Hoe kom je bijvoorbeeld van onderzoeksvraag naar vragenlijstvragen? Wat zijn bedreigingen voor de validiteit en betrouwbaarheid? En hoe analyseer je de gegevens?

Voorbereiding bijeenkomsten
Je houdt de literatuur bij en bent zelf bezig met het analyseren van bestaand onderzoek of het ontwikkelen van nieuw vragenlijstonderzoek.

Bijdrage aan groepswerk
Een substantieel deel van het werk vindt in groepjes (duo/trio plaats), waardoor goede samenwerking noodzakelijk is. Daarnaast wordt op een aantal momenten constructieve peerfeedback op het werk van anderen verwacht. Het essay is individueel, daarnaast wordt in duo's een onderzoeksverslag gemaakt.

Toetsen
Paper
Weging40
Minimum cijfer5,5

Verslag 1
Weging35
Minimum cijfer5,5

Verslag 2
Weging25
Minimum cijfer5,5

Beoordeling
Behalve naar de aspecten die worden besproken bij 'Cursusdoelen' en 'Inhoud', wordt in deze cursus ook gekeken naar de schriftelijke taalverzorging.

SluitenHelpPrint
Switch to English