SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: MU2V16001
MU2V16001
Inleiding muziek en media
Cursus informatie
CursuscodeMU2V16001
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na het behalen van de cursus heeft de student kennis van de rol van muziek in en haar relatie tot verschillende (scherm-)media; de belangrijkste muziekwetenschappelijke en verwante literatuur met betrekking tot deze onderwerpen; en de historische ontwikkelingen van deze relaties. Daarnaast heeft de student vaardigheid ontwikkeld in het analyseren van muziek in verschillende mediale en audiovisuele contexten die dient als basis voor het verdiepingspakket Muziek en Media.
Inhoud
Muziek heeft door de eeuwen heen de oren, ogen en lichamen van luisteraars op verschillende manieren bereikt, van enkele penstreken boven een psalmtekst tot de subwoofertrillingen in een IMAX-bioscoop. In zekere zin is muziek nooit alleen geweest, maar altijd gemedieerd of in een mediale context. Deze cursus gaat dieper in op deze context, zowel in geschiedkundig als analytisch opzicht.
 
In het eerste deel van de cursus worden elementen die onlosmakelijk verbonden zijn met muziek – notatie, tekst, instrumenten en opnames – bekeken vanuit een mediatheoretisch perspectief. We bestuderen hoe technologische ontwikkelingen als de studio-opname en muziekdrukkunst ons luisteren naar en begrip van muziek radicaal veranderd hebben. Het tweede deel van de cursus draait om de vele audiovisuele contexten waarin we muziek vinden, van platenhoezen tot films, videoclips en videogames.
 
Bij alle besproken media worden invloedrijke theorieën en concepten van binnen en buiten de muziekwetenschap aan de kaak gesteld. Daarnaast wordt uitgebreid geoefend met hun toepassing door middel van analyses in (groeps-)discussies en schriftelijke opdrachten in de werkcolleges.
SluitenHelpPrint
Switch to English