SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: WY2V14022
WY2V14022
Geschiedenis van de esthetica: de klassieke teksten
Cursus informatie
CursuscodeWY2V14022
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus hebben de studenten kennis van de hoofdlijnen van de geschiedenis van de esthetica. Naast deze algemene doelstelling wordt een aantal vaardigheden geoefend. De student - kan tamelijk ingewikkelde filosofische teksten interpreteren en analyseren. - leert zelfstandig nadenken over (historische) filosofische problemen. - kan posities van filosofen op een heldere wijze weergeven, zowel verbaal als schriftelijk.
Inhoud
In deze cursus worden de belangrijkste teksten gelezen uit de geschiedenis van de esthetica van de oudheid en de voornamelijk Franse esthetica vanaf de Tweede Wereldoorlog. De cursus is verdeeld in twee delen van vijf weken. In de eerste helft van de cursus worden enkele klassieke teksten uit de oudheid behandeld die gaan over kunst of schoonheid (Plato, Aristoteles, Plotinus en Augustinus). Hoewel deze teksten wat wij esthetica noemen behandelen in het bredere kader van metafysica of ethiek (of juist in het smallere kader van poetica) zijn zij zeer invloedrijk geweest in de westerse traditie (middeleeuwen, renaissance en moderne tijd) en vertegenwoordigen zij posities die nog steeds serieus genomen worden.
 
In de tweede helft komt de moderne periode aan de orde. Het gaat ook hier om teksten die van fundamenteel belang geacht worden voor een filosofische benadering van moderne kunst en het betreft bovendien teksten die veelvuldig bediscussieerd worden in wetenschappelijke tijdschriften. Na een tekst van de Duitse filosoof Martin Heidegger, komt de Franse esthetica (o.a.
Lyotard, Derrida) aan de orde. De filosofen uit deze periode behoren tot de eerste die zich bezig houden met de vervaging van de grenzen tussen kunst en alledaagse objecten en geheel nieuwe kunstvormen zoals film en fotografie.
 
Het verschil tussen niveau 2 en 3 is volgens het Utrechtse onderwijsmodel dat tussen ‘verdiepend’ en ‘gevorderd’. Een student(e) die een bachelorcursus op niveau 3 volgt, wordt geacht al grotere en/of moeilijker opdrachten aan te kunnen. De docent van elke afzonderlijke cursus geeft hieraan invulling en legt de eisen voor niveau 2 resp. 3 uit aan het begin van de cursus.
SluitenHelpPrint
Switch to English