SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: BETA-B2WTC
BETA-B2WTC
Wetenschaps- en techniekcommunicatie
Cursus informatieRooster
CursuscodeBETA-B2WTC
Studiepunten (ECTS)7,5
Categorie / Niveau2 (Bachelor Verdiepend)
CursustypeCursorisch onderwijs
VoertaalNederlands
Aangeboden doorFaculteit Betawetenschappen; Undergraduate School Bètawetenschappen;
Contactpersoondrs. E.P.H.M. de Bakker
Telefoon+31 30 253 3775
E-mailE.P.H.M.deBakker@uu.nl
Docenten
Docent
drs. E.P.H.M. de Bakker
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
drs. E.P.H.M. de Bakker
Overige cursussen docent
Docent
drs. F.W. van Dam
Overige cursussen docent
Blok
3  (02-02-2015 t/m 17-04-2015)
Aanvangsblok
3
TimeslotD: WO-middag, WO-namiddag, Vrijdag
Onderwijsvorm
Voltijd
Cursusinschrijving geopendvanaf 03-11-2014 t/m 08-02-2015
AanmeldingsprocedureOsiris
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
PlaatsingsprocedureStudiepunt/Student desk
Cursusdoelen
Na het afronden van deze cursus kan de student:
 • Omschrijven  wat wetenschapscommunicatie is, en wat wetenschapscommunicatieprofessionals doen.  
 • Verklaren hoe verschillende visies op wetenschap, maatschappij en mens de wetenschapscommunicatie vormen en beïnvloeden.
 • Aan de hand van ontwerp-, leer-, gedrags- en communicatiemodellen communicatieve activiteiten en producten beschrijven, analyseren en beoordelen.
 • De kenmerken schetsen van een dialoog over wetenschap en technologie en die toepassen in het ontwerp van een product.
 • Een omschrijving geven van belangrijke deelgebieden van de wetenschapscommunicatie en de kennis over de daarbij behorende specifieke doelen, doelgroepen en aanpakken toepassen.
 • Een persoonlijke positie bepalen t.o.v. wetenschapscommunicatie voor de verdere inrichting van zijn / haar studie en loopbaan.
Inhoud
In deze cursus gaat het over het waarom, hoe en wat van wetenschapscommunicatie. Een nanotechnoloog die blogt over zijn vakgebied, brugklassers die een bezoek brengen aan een science centre, burgers die discussiëren over de voor- en nadelen van nieuwe ICT; ze hebben gemeenschappelijk dat ze communiceren over wetenschap en technologie. In deze cursus belichten we de diversiteit en veelvormigheid van de wetenschapscommunicatie, haar werkveld, beoefenaars en publieksgroepen, om je inzicht te geven in de factoren die het vakgebied en haar ontwikkeling beïnvloeden.  
Een museummedewerker heeft bijvoorbeeld helderheid en aantrekkelijkheid van de boodschap hoog in het vaandel staan. Bij een communicatie-adviseur gaat het vooral over aspecten als vertrouwen en het betrekken van de doelgroep. Wil je je doelen dus bereiken, dan moet je tal van aspecten in het oog houden. Zo is het van belang om te weten ‘wie’ er communiceert, ‘wat’ de boodschap precies is, op ‘welke manier’ die het beste ontwikkeld of overgebracht kan worden, ‘wie’ de gesprekspersoon is en ‘welk effect’ er beoogd wordt. Het kost tijd en moeite deze aspecten helder in kaart te brengen, zeker als het gaat om wetenschap- en technologie-gerelateerde onderwerpen. Inzicht enerzijds in de complexe verwevenheid van wetenschap en technologie met onze maatschappij, en anderzijds in de mens en in communicatieprocessen kan daarbij een helpende hand bieden.  
Deze cursus is inleidend en oriënterend. De focus ligt op het verwerven van een kennisbasis die je nodig hebt om een goed wetenschapscommunicator te worden. Door literatuurstudie, de analyse van concrete cases, en verhalen van gastsprekers uit de praktijk van de wetenschapscommunicatie, genereer je inzicht in wetenschapscommunicatie. Gedurende de cursus zul je de nieuw verworven kennis meteen gebruiken in concrete opdrachten, zoals bijvoorbeeld het ontwerpen van een communicatieproduct of -activiteit voor synthetische biologie of nanotechnologie.  De hoofdthema’s die in de cursus aan bod komen zijn:
 • Ontwikkeling en definiëring van het vakgebied wetenschapscommunicatie
 • Wetenschapscommunicatieprocessen
 • Wetenschap en dialoog
 • De complexe verwevenheid van wetenschap en technologie en de samenleving
 • Deelgebieden van de wetenschapscommunicatie: risicocommunicatie, gezondheidscommunicatie, informele educatie en wetenschapsjournalistiek
Daarnaast draagt de cursus bij aan je beroepsoriëntatie. Je ontmoet professionals uit verschillende deelgebieden van de wetenschapscommunicatie. Je krijgt zicht op wat wetenschapscommunicatie voor jou betekent, en wat voor rol dit vak in je vervolgopleiding en carrière zal gaan spelen.
Competenties
-
Ingangseisen
-
Verplicht materiaal
Boek
Wetenschapscommunicatie, een kennisbasis (Red. F. van Dam, A.M. Dijkstra en L. de Bakker).
Kosten materiaal:38,50
Werkvormen
Hoorcollege

Werkcollege

Toetsen
Tentamen
Weging100
Minimum cijfer6

Beoordeling
Groepsontwerpopdracht: 40%
Tentamen: 60%

SluitenHelpPrint
Switch to English