Mohammed, de profeet van de Islam, is één van de meest invloedrijke maar ook één van de meest omstreden figuren uit de menselijke geschiedenis. Regelmatig is er publiek debat en ruzie, vaak door de media opgeblazen, over wie Mohammed was en wat Moslims en niet-Moslims over hem mogen zeggen. Deze cursus probeert een veelkleurig portret van Mohammed te schetsen. Wat weten we eigenlijk over de historische Mohammed? Hoe verhoudt zich dit tot hoe over Mohammed in verschillende islamitische tradities (zoals de theologie, maar ook het recht, de mystiek, en de kunsten) wordt verteld? Wat zijn de factoren die achter de Westerse beeldvorming over Mohammed staan? En wat is de toekomst van Mohammed in onze globaliseerde maatschappij?
Deze cursus bestaat uit drie delen. Het eerste deel behandelt kwesties omtrent de historische Mohammed: zijn biografie, maar ook de problematiek van de bronnen. De tweede deel gaat in op de verschillende beelden en functies die binnen de islamitische traditie met Mohammed worden verbonden: theologische doctrines, maar ook alternatieve constructies van Mohammed als filosoof en mysticus, en als figuur in de islamitische kunst. De cursus sluit af met en derde deel over Mohammed in het westen, waarin zijn plaats in de anti-islamitische christelijke en seculiere polemiek, in de Europese literatuur van Dante tot Rushdie, en in de Westerse media wordt belicht.
Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie:
https://tcs.sites.uu.nl/